Samsung yeni nesil ekran kartları için GDDR6 üretimine başladı

gddr6

Günümüz oyunlarının, 2013 teknolojisini barındırdığını söylemek sanırım pek de yanlış olmayacaktır. Gidip binlerce lira harcayıp, canavar gibi bir PC sistemi kursanız da nihayetinde 1000 TL’ye satılan bir PS4 sizin tonlarca para döktüğünüz PC ile aynı oyunu çalıştırabiliyor. Bu durumun temel nedeni ise konsol üreticilerinin yeni bir konsol geliştirecek donanımı sağlayamamaları. Yani arada nesil farkı yaratacak bir donanımın eksikliğinden söz edilmekte. Bu eksikliği fark eden Samsung, ekran kartlarında kullanılmak üzere geliştirdiği GDDR6 bellek yongalarının seri üretimine başladı.

GDDR6, GDDR5’e göre çok daha verimli

Samsung’un son görüntü çipi 2014 yılında üretime girmişti. GDDR5 ismini taşıyan bu çip 20nm teknolojisi ile üretiliyordu ve kapasitesi de 8 gigabit seviyesindeydi. GDDR6 ise 10nm üretim teknolojisine sahip ve kapasite açısından da GDDR5’i ikiye katlıyor.

GDDR6, 1.55V yerine 1.35V’ta çalıştığı için, eski nesil yongalara oranla yüzde 35 daha az güç tüketiyor.

Samsung yeni geliştirdiği yonganın sanal gerçeklik, yapay zeka, 8K video işleme ve diğer üst düzey görevler için yeterli kapasiteye sahip olduğuna inanıyor. Bu aslında yeni nesil konsolların için de umut vaat eden bir gelişme. Keza bu tarz görüntü yongalarının çoğalması, yeni nesildeki donanım temelini de oluşturacaktır.

Samsung’un seri üretimine başladığı GDDR6 belleğin ne zaman raflardaki yerini alacağı ise henüz netlik kazanmış değil. Yine de bekleyip göreceğiz.

Samsung ön kamerayı ekranın altına yerleştirecek