#İŞBİRLİĞİ
PC sistemlerinin en büyük dar boğazı yaratan ürünler sabit diskler. Bunu bilen Samsung, bu dar boğazı kaldırmak ve herkese ulaşmak için SSD ürün ailesini genişletti.
Samsung, piyasaya ilk olarak SSD 840 ailesini piyasaya sürdüğünde herkes şaşırmıştı. Bu SSD disk, 1 TByte kapasite sınırını aşan dünyanın ilk SSD disk ürünüydü. Samsung bu üründe her bir hücre için 3 bit depolayabilen TLC bellek kullanmıştı. Günümüze baktığımızda TLC yerine her bir hücre için 2 bit depolayabilen MLC bellekler kullanılıyor. Bunun avantajı depolamayı iki boyutlu değil üç boyutlu olarak yapabilmesi. Yani en ve genişlik ile birlikte depolama üst üste de yapılabiliyor. Samsung SSD 850 Pro işe bu tür bir SSD disk. Ama bu Samsung için yeterli değildi. Çünkü Samsung SSD 850 Pro her bir hücre için 2 bit depolayabiliyordu. Bu yüzden 3bit-MLC yani TLC-VNAND geliştirildi. Bununla birlikte ürünün geliştirilmesinde de önemli değişikliklere gidildi. SSD diskler yazma ömürlerine sahipler. Bu ömür SSD diskin yapım mimarisine bağlı olarak değişiyor. SL hücrelerinde 100 000 yazma döngülü bir ömür oluşuyor. MLC söz konusu olduğunda bu değer 10 000 yazma döngüsüne düşüyor. 3D NAND teknolojis işte bu ömrü arttırıyor. Samsung bu teknoloji sayesinde MLC hücrelerini SL hücre seviyesine yükseltiyor. Bu yüzden olsa gerek Samsung SSD ürünlerinin 3 yıllık garantisi 5 yıla çıkmış durumda.
Tüm bu etkenleri topladığınızda SSD disk performansı ortaya çıkıyor. Samsung SSD 850 Evo birçok disiplinde çok iyi sonuçlar verdiğini söylemeliyiz. Ürünün 16000 – 32000 arası değişen saniye başına girdi çıktı (IOPS) performansı ve 510 MByte/sn değerindeki rastgele yazma performansında çok başarılı olduğunu gördük. Sıralı okuma hızı 540 MByte/sn olan bu ürünün yazma hızı 340-500 Mbyte/sn arasında seyrediyor. Veriye erişim hızı ise 0,03 ms civarında. Yani gayet performansı.
Üründe beğendiğimiz bir özellik 2 Watt civarında düşük bir güç tüketmesi. Yine de şunu söylemekte fayda var. Samsung SSD 850 Evo’da yer alan SATA-6-GBit/s arayüzü onu ne yazık ki biraz frenliyor. Bu arayüz yerine PCI-E (M.2) kullanılsaydı çok daha iyi bir performans elde edeceğimizi düşünüyoruz.
“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”
Slime kaplı iPhone ne kadar dayanıklı?