Samsung Galaxy Z Flip! Katlanabilir ekranlı bu telefona ihtiyaç var mı?

sak1

#İŞBİRLİĞİ

Samsung, geçtiğimiz günlerde düzenlediği özel bir etkinlik ile yeni Galaxy S20 ailesini görücüye çıkardı. Bu esnada sürpriz bir üye daha kendini gösterdi, ki bu da Samsung Galaxy Z Flip’ten başkası değildi. Evet, ekranı dikey olarak katlanabilen akıllı telefon. Ülkemize sınırlı sayıda getirilecek ve kısa süre sonra 13499 TL satış fiyatıyla satışa sunulacak olan telefon, gerçekten de “gerekli mi”, bu yazımızda kısaca buna değineceğiz.

Samsung Galaxy Z Flip… Aslında Nintendo’nun el konsolu DS’e de benzemiyor değil?

Samsung Galaxy Z Flip… Aslında Nintendo’nun el konsolu DS’e de benzemiyor değil? Son yıllarda esneyebilir ve katlanabilir ekran teknolojileri üzerine pek çok çalışma yapıldı. LG’den Samsung’a, hatta Huawei’ye kadar pek çok üreticinin planları var. Yakın zamanda Huawei ve Samsung’un ilk katlanabilir ekranlı akıllı telefon modellerini de görme şansımız olmuştu, ancak ne var ki bunlar çok da ilgi çekmedi. Gerek ekran teknolojileri gerekse de büyük boyutlar sebebiyle son tüketicilerin ilgisini pek kazanamadılar. Tabii daha yolun başındalar ve yapılan şeyleri gördükçe bundan birkaç yıl sonrası için heyecanlanmamak elde değil.Samsung Galaxy Z Flip! Katlanabilir ekranlı bu telefona ihtiyaç var mı?

Bildiğiniz gibi eskiden kapaklı telefon olarak da tabir edilen featured, yani akıllı olmayan, tuşlu telefonlar vardı. Özellikle Motorola’nın model sayısı çok fazla idi, ki o da şu günlerde akıllı cihazlarla ilgileniyor. Samsung Galaxy Z Flip de akıllı ve katlanabilir ekranlı ilk telefon modellerinden bir tanesi.

Tasarım hatlarına göz attığımızda, oyun severlerin en çok tercih ettiği el konsollarından Nintendo DS’i andırıyor desek yanılmayız herhalde. Tabii ona kıyasla daha parlak bir görünümde.

Telefon, kapalıyken 17.3mm kalınlıkta. Açıldığında ise, 7.2mm kalınlık değerini görüyor. 183 gram ağırlıktaki ürün, cam kaplama tasarımla geliyor, ki burada da Gorilla Glass 6 koruması tercih edilmiş.

Ek olarak, telefonun dual kamera sisteminin yanında ufak bir ekran da var. Bu ekran, telefonun ana ekranı kapalı haldeyken bildirimleri ve gelen aramaları görmeniz için işlev görüyor. Ayrıca ses seviyesini yine buradan görebiliyor, hatta arka kameraları aktifleştirip selfie çekerken de kendinizi bu ufak ekrandan takip edebiliyorsunuz.

Yine de, tasarım itibarıyla ürünün cepte taşınması pek konforlu olmayacaktır. Bunun yerine, ceket iç cebinizde ya da çantanızda taşımak daha uygun olacaktır. Örneğin, şık bir davete katılan kadınlar için elbise ve mücevher uyumuna şıklıkla eşlik edebilecek teknolojik bir faktör olabilir bu telefon.

Tabii şunu da söylemekte fayda var. Telefon kapalıyken zaten kalın ve her tarafı cam ile çevrili. Bu da siz neresinden tutarsanız tutun, telefonun parmak izi tutacağı anlamına geliyor. Ekstradan kir faktörü de var. Muhtemel bir düşmede çizilmesi veya daha büyük hasar alması da olası. Koruma kılıfı kullanayım deseniz, bu sefer hem kalınlık seviyesi artacak hem de kullanımı daha zor bir hale gelebilecek, yani en azından öyle görünüyor.

Katlanabilir ekran, önceki katlanabilir ekran denemelerine kıyasla daha başarılı görünüyor

Biliyorsunuz, yakın zamanda katlanabilir ekranlı bazı telefon örnekleri görmüştük. Plastik malzemenin de kullanıldığı bu ekranların özellikle katlanabilir bölgelerinde kat izleri görünüyor, ışık açısına göre görüntüde can sıkıcı yansımalar meydana geliyordu.

Samsung Galaxy Z Flip! Katlanabilir ekranlı bu telefona ihtiyaç var mı?

Samsung Galaxy Z Flip’te ise bu sorunların büyük ölçüde önüne geçilmiş. Ekranın tam da katlandığı bölgede dikkatli bakıldığında kat izi yine belli oluyor. Ayrıca ekranda dokunuşlarınızla gezerken de katlanabilir bölgeyi hissedebiliyorsunuz. Yine de, bu kez oldukça ince ve gelişmiş bir cam teknolojisi kullanılıyor. Bu sayede görüntü kalitesinin daha iyi, dokunuşlara verilen tepkilerin de daha hızlı olduğu belirtiliyor. Samsung Galaxy Z Flip

Ve evet, telefonu açınca toplamda 6.7 inç değerde bir ekrana sahip oluyorsunuz. Dinamik Amoled olarak lanse edilen ekranın çözünürlüğü ise, 2636 x 1080. Aslında piyasda 6.5 inç üzeri ekrana sahip pek çok telefon modelini göz önüne alırsak, 6.7 inç ekran büyüklüğü için bu telefon alınır mı, merak konusu.

Galaxy S20 serisinde Snapdragon 865 varken, Galaxy Z Flip’te ise Snapdragon 855 Plus var
Samsung, bu ürününde performanslı bir işlemci tercih etmiş, ancak “en güçlü” işlemci unsuruna yer vermemiş. Bu, belki de masrafları kısmak adına alınmış bir karardır, yine de Z Flip’in fiyat tarafında pek çok teknoloji severe hitap etmediğini tekrar etmek lazım.

8GB RAM ve 256GB dahili depolaması bulunan ürün, microSD kart desteği de sunmuyor. Bu durumda daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyulursa, bulut depolama servislerine başvurulabilir.

Peki böyle bir telefonun ekranında oyun keyfi nasıl olur? Açıkçası telefonu henüz deneyimleme şansımız olmadığı için bilemiyoruz, ama özellikle ekranın tam ortasında yer alan kat bölgesi sebebiyle oynanışa ufak tefek olumsuz etkiler olabilir diye düşünüyoruz.
Öte yandan, katlanabilir ekranın güzel bir tarafı ise, ekranı ikiye bölüp aynı anda iki farklı uygulamayla eş zamanlı ve yüksek performanslı olarak ilgilenmenize imkan sunabilmesi. Telefonu yana yatırarak ekranı dijital bir kitaba çevirerek okumalar yapabilir, fotoğraf galerisinde gezerken ekranın üst kısmını fotoğraflara, alt kısmını da ileri geri veya düzenleme fonksiyonlarına ayırabilirsiniz. Yani bir iş bölümü mantığı söz konusu.

Samsung Galaxy Z Flip! Katlanabilir ekranlı bu telefona ihtiyaç var mı?

Peki ya kameraları nasıl?

Samsung Galaxy Z Flip’in arka tarafında 12+12MP’den oluşan dual kamera sistemi yer alıyor ve isterseniz 4K 60 FPS değerde videolar çekebiliyorsunuz. İsterseniz de ana ekranı kapatarak, ufak ekrandan takip etmek koşuluyla arka kameraları selfie çekmek için kullanabilirsiniz. İster normal, isterseniz de geniş açılı olarak. Cihazın ön tarafında da 10MP değerde kamera konumlandırılmış.

Sizin anlayacağınız, son dönemde amiral gemisi modellerde görmeye alışık olduğumuz 4-5 kameralı gelişmiş sistemlere bu telefonda yer verilmemiş.

Telefonun pili ise 3300mAh. 15w hızlı şarj desteği ve kablosuz şarj desteği de bulunuyor. Yine de, 3300mAh değerin pek yeterli olmadığını düşünüyoruz. Sanırız yine tasarımın çok kalın ve ağır olmaması için düşünülmüş bir hamle bu da.

Samsung Galaxy Z Flip’i kimler almalı?

Samsung Galaxy Z Flip, önümüzdeki yıllarda görebileceğimiz teknolojileri ufaktan gösteren, heyecan verici bir ürün. Oldukça ince hazırlanan ve hasar görmeden tamamen katlanabilen dokunmatik camı, gerçekten özel bir teknoloji. Tabii bu tip teknolojiler, önümüzdeki yıllarda pek çok farklı sektörde, pek çok farklı çözüm için kullanılacaktır. Ancak an itibarıyla “son tüketicilerin” kullanması için çok da gerekli bir teknoloji gibi durmuyor.

Samsung Galaxy Z Flip! Katlanabilir ekranlı bu telefona ihtiyaç var mı?

Merak ettiğimiz bir konu da, açılır kapanır ekranın yoğun kullanım neticesinde mekanizma olarak gevşeyip gevşemeyeceği ya da zamanla ekranın kat kısmında hem teknik hem de görsel olarak deformasyonların meydana gelip gelmeyeceği. Bu tip konulara dair detayları zaten ilerleyen aylarda öğreneceğiz.

Tekrar etmek gerekirse, bu tip cihazlar için henüz yolun başındayız, haliyle “kalın”, “ağır”, “pahalı” gibi ibareler “şu an için” normal ve bu sebeple de böyle telefonların daha kullanışlı ve uygun fiyatlı hale gelebilmesi için biraz daha beklemek gerekiyor. Tabii bu esnada maddi durumu da iyi olan teknoloji severler elbette Galaxy ZFlip ve benzeri modelleri alıp deneyecektir.

Dolayısıyla, farklı bir tasarım ve farklı bir kullanıcı deneyimi için Galaxy ZFlip tercih edilebilir. Bunların dışında, çok daha uygun fiyata ve çok daha iyi özelliklere sahip pek çok akıllı telefon varken Z Flip cazip görünmüyor.

Huawei Band 4 ile hem spor yapın hem de sağlıklı uyuyun