Rowhammer saldırıları modern RAM karşısında güçleniyor

Rowhammer saldırıları1

Hem bilgisayarlar hem de akıllı telefonlar için büyük bir tehdit anlamına gelen Rowhammer saldırıları giderek çok farklı bir boyut kazanmaya başladı.

Üreticilerin aldığı önlemler bu RAM tasarımından etkilenen yazılım ve donanım düzeltmeleri ile sınırlı kalıyor ve Rowhammer saldırıları giderek artıyor. Bilgisayarınızın veya cep telefonunuzun belleği içindeki veriler her işlendiğinde anlık veriler bellek hücrelerinin içerisinde yani RAM’de kaydediliyor. Bu nedenle herhangi bir cihazda RAM donanımının son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Rowhammer giderek artıyor

Bu saldırılar çok güçlü bir etki yaratmakla birlikte aynı zamanda hızlı okuma ve yazma işlemleri gerçekleştirerek elektriksel parazitler yaratıyor. Cihazınızın veri belleğinin içerisinde saklanan bütün veriler bozulabiliyor veya değiştirilebiliyor.

Rowhammer saldırıları devam ediyor1

Yapılan araştırmalarda DDR3 ve DDR4 kartlarında depolanan verilerin nasıl değiştirilebildiği çok rahat bir şekilde görülebiliyor. Ayrıca hem bilgisayarların hem de cep telefonlarının bu saldırılara karşı savunmasız olması işleri daha karmaşık hale getiriyor. Microsoft age tarayıcısı üzerinden ve diğer birçok tarayıcılar ile sahte saldırılar düzenlendi. Bu saldırıların çoğunda şirketler savunmasız kaldı.

Huawei Mate 30 Pro’ya Google Play Store nasıl yüklenir?

Zürih ve Amsterdam’daki üniversite akademisyenleri araştırma grubu kurdu. Kısa bir süre içerisinde bu saldırılara karşı daha etkili önlem alınması sağlanmaya çalışılacak. Böylece kullanıcıların mağdur olması da engellenecek her ne kadar bu kolay gibi görünse bile çok uzun zaman alacak. Sizce bu tür zararlı yazılımlar engellenebilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.