Qualcomm 5G NR sistemi’ni duyurdu

5g

Qualcomm 5G NR prototip sistemi ile yeni 5G spektrum paylaşım teknolojilerini test etmeyi ve böylece 3GPP 5G NR standardizasyona yön vermeyi hedefliyor.

Qualcomm 5G NR (Yeni Radyo) spektrum paylaşım prototip sistemini ve test platformunu duyurdu. 5G NR; lisanslı, lisanssız ve paylaşımlı spektrumların dahil olduğu tüm spektrumları ve 6 GHz altı düşük bantlardan mmWave aralığındaki yüksek bantlara kadarki spektrumları kapsayacak şekilde tasarlanıyor. Qualcomm Technologies, prototip sistemi ile 5G spektrum paylaşım teknolojisinin paylaşımlı spektrumda üst seviye mobil genişbant performansı getireceğini göstermeyi hedefliyor. Bu yeni teknoloji sayesinde kullanıcılar mobil cihazlardan fiber benzeri deneyimler yaşamakla kalmayacak aynı zamanda kurumsal ve endüstriyel IoT için özel 5G ağları gibi yeni alanlarda 5G’nin kullanımı mümkün hale gelecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Qualcomm Technologies Başkan Yardımcısı ve CTO’su Matt Grob şunları söyledi: “Qualcomm Technologies’in yeni 5G spektrum paylaşım prototip sistemi, mevcutta var olan 5G NR 6 GHz altı ve milimetrik dalga prototip sistemimize dahil olacak ve 5G NR’nin 3GPP standardizasyonu konusunda öncülük yapma kararlığımızı gösterecek. Bu sistem, yeni spektrum paylaşım teknolojililerini destekleyecek şekilde tasarlanıyor. 5G NR spektrum paylaşım inovasyonları, yeni spektrum paylaşım paradigmalarını da mümkün kılıyor. Bu teknoloji operatörlere lisanslı spektrumun faydalarını getireceği gibi lisanslı spektrumu olmayanlara da yeni kapılar açacak. Böylece kablolu yayın operatörleri, kurumlar veya IoT dikeyleri, 5G NR teknolojilerinin sunduğu avantajlardan yararlanabilecek.”

Premier Lig ve NBA devam ediyor