PS3 Aylık 1 Milyondan Fazla Aktif Oyuncuya Sahip

123 43

PS3, 17 sene önce piyasaya sürüldü. Karmaşık donanımı yüzünden eleştirilse de gelecek nesil PlayStation’ların önünü açan bir model oldu. Sony’e rekabette öne geçmesini sağlayan beceriler kazandırdı. Yeni bir rapor PS3’ün halen yüksek kullanıcı sayısına sahip olduğunu ortaya koydu.

Yakın zamanda sızdırılan belgelere göre PS3‘ün aylık aktif kullanıcı sayısı 1.9 milyon olarak görünüyor. Konsolların tipik kullanım ömrü yaklaşık 6-7 yıldır. Genel kitlenin yeni donanıma geçişi hızlı olur. Bu yüzden de 1.9 milyonluk oyuncu sayısı 17 yıllık bir konsol için oldukça yüksek. Söz konusu sızdırılan belgeler şubat ayına ait. Şubattan bu zamana kadar sayıda değişiklik olması da normal. Tabii ki tüm detaylar sadece PS3’le ilgili değil. Sızıntılara göre PS5’in aktif kullanıcı sayısı da 37.1 milyon. Bu sayı da şubat ayından. PS5, Sony’nin en yeni konsolu olarak hızla büyümeye devam ediyor. Şubattan beri sayı artmıştır.

PS3 ve PS5’in kullanıcı sayılarını içeren sızıntı belgeler Insomniac’ın ele geçirilen verilerinden elde edildi. Insomniac, Rhysida isimli hacker grubunun saldırısına uğradı ve 2 TB’lık veri saldırganlar tarafından sızdırıldı. Bir süre önce bu veriler yayınlandı. Insomniac’ın Wolverine oyunu dahil olmak üzere yeni projeleriyle ilgili birçok detay ortaya çıktı.

ps3

Ubisoft da veri sızıntısını son anda önledi. Vxunderground nickli Twitter/X kullanıcısı kimliği bilinmeyen bir hackerın 20 Aralık’ta Ubisoft‘a siber saldırı gerçekleştirdiğini belirtti. Hacker, 48 saat boyunca şirketin sunucularına erişim sağlamayı başardı. Ancak Ubisoft yetkilileri bir şeylerin ters gittiğini fark edip, erişimi iptal etti. Vxunderground’a göre saldırgan 900 GB veriyi sızdırmak istemiş, fakat bunu başaramamış. Hackerın sunuculara erişimi nasıl sağladığı belli değil. Ubisoft’un yaşanan son olaydan sonra şirket içinde güvenlikle ilgili soruşturma başlattığı da ifade ediliyor.

Son yıllarda oyun yapımcıları siber suçluların gözde hedefleri arasında bulunuyor. Capcom 2020 yılında veri ihlali yaşadı. Bu olay sonucunda Dragon’s Dogma 2 ve Street Fighter 6 dahil birçok farklı proje açığa çıkmıştı. Uluslararası güvenlik güçleri aylar süren takip sonucunda operasyon gerçekleştirdi ve Capcom’a saldıran hacker grubunu yakaladı.

Geçtiğimiz yıl GTA 6’nın geliştirme aşamasına ait videolar çalınmış ve internete sızdırılmıştı. Bu olayın arkasında bulunan Lapsus$ grubundan Arion Kurtaj, 7 hafta süren dava sonucunda 12 farklı suçtan dolayı hüküm giydi ve hapis cezasına çarptırıldı.

Epic Games Bugün 520 TL’lik Oyunu Ücretsiz Veriyor