Pizzacı kendi pizzalarını satın alarak cebini doldurdu

pizzacı

ABD’de bir pizzacının, ilginç dijital dolandırıcılık yöntemi, online yemek siparişi sektöründe alarmların çalmasına neden oldu. 

ABD’nin ünlü yemek siparişi servisi DoorDash, bir pizza restoranından hızla artan sipariş sayısını inceleyince ilginç bir detayla karşılaştı. Aslında satılan pizza yoktu ve pizzacı kendi restoranından sipariş verip kendi pizzalarını satın alıyordu.

Sorun, DoorDash’ın müşterileri kendi servisine çekmek için yaptığı indirim/reklam kampanyası ile ortaya çıktı. Şimdi bu sorun nedeniyle ülke çapında yemek siparişlerinde indirimler iptal edilebilir.

Pizzacı ne yapmaya çalışıyor? Neden kendi pizzalarını satın alıyor?

DoorDash, restoran sahipleriye yaptığı anlaşmayla, DoorDash müşterilerine indirim yapılmasını sağladı. Ancak restoran sahiplerine, indirimsiz fiyattan ödeme yapmayı taahhüt etti. Bir pizzacı ise bu fırsatı kaçırmadı, kendi restoranından yüzlerce sipariş vererek, kendine “indirimli” fiyattan pizza sattı. Ancak pizzaların ücretini DoorDash’tan indirimsiz tam fiyatla almaya başladı.

İndirimli pizzaların fiyatı 16 dolar iken, indirimsiz fiyat 24 dolardı. Bu da pizzacının her siparişten 8 dolar kazanmasına neden oldu.

Restoran sahibinin bu açığı fark etmesi ise ilginç bir tesadüfle oluyor. Arkadaşlarının evinde bir buluşma sırasında eve pizza sipariş etmek isteniyor. DoorDash’taki indirim üzerinden ve kahramanımız pizzacının restoranından sipariş veriliyor.

10 pizzaya toplam 160 dolar ödeniyor. Ancak ertesi hafta DoorDash bu pizzalar için restorana 240 dolar gönderiyor. Açığı fark eden restoran sahibi ise sürekli kendi mağazasından sipariş verip DoorDash üzerinden ödeme yapmaya başlıyor. Ardından da ödemelerini fazla fazla geri alıyor. Havadan para kazanmanın mükemmel bir örneği…

Facebook Messenger dolandırıcı mesajları için uyarı gösterecek

Pizzacının fırsatçılığı, DoorDash ile yaptıkları yasal sözleşmeye aykırı olmadığı için ortada bir suç bulunmuyor. DoorDash da konu hakkında bir açıklama yapmaktan çekiniyor. On milyarlarca dolar değere sahip olan yemek sipariş firmasının bu “açık” nedeniyle kaybının sadece birkaç bin dolar olduğu düşünülüyor.

pizzacı

Şirketin de bunu “reklam” kampanyasının bir gideri gibi düşündüğü vurgulanıyor. Ancak kampanyayı bu şekilde sömürmek isteyen restoran sahiplerinin sayısının artmasıyla şirketin milyonlarca dolar zarara girmesi de bekleniyor. Dolayısıyla DoorDash’ın kampanya sözleşmesini yenileyeceği hatırlatılıyor.