Otopilot modu kazalara neden oluyor: Herkesi şaşırtan araştırma sonuçları

Otonom sürüş büyük

Otopilot modu kazalara sebep olmakla suçlanıyor. Yapılan yeni bir araştırma konu ile ilgili ilginç sonuçlar çıkardı. Hadi gelin merak edilen detaylara birlikte bakalım.

Otopilot modu kazalara yol açabiliyor. Dünyanın en büyük üniversiteleri içerisinde yer alan MIT, yeni araştırmalar ile devam ediyor. Accident Analysis & Prevention dergisi konu hakkında son derece önemli bazı çalışmalara yer verdi. Bu çalışmalara bakılırsa otopilot sistemi aslında tahmin edildiği kadar sağlıklı değil.

Her şirketin kendine has öne çıkan özelliği var. Mesela iPhone denilince akıllara genellikle çentik geliyor. Tesla denilince herkes öncelikli olarak otopilot sistemlerini anlıyor. MIT tarafından yayınlanan bir araştırma sonucu Tesla şirketi başta olmak üzere herkesin bu konuda dikkatli olması gerektiğini gösteriyor.

Otopilot modu kazalara davetiye çıkarabiliyor

Araştırma sonuçlarına bakıldığında otopilot aktifken sürücülerin yola dikkat etmediği ortaya çıktı. Yani otopilot modu aktif haldeyken genellikle sürücüler yol ile bağlantı kurmuyor. Kısacası her şeyi bu sisteme göre ayarlamak istiyor. Buna sorumluluğu başkasına devretme çabası diyebiliriz.

Sürücülerin dikkatini bozduğunu iddia edilen otopilot sistemleri önümüzdeki yıllarda çok daha fazla tercih edilecek. Ancak bu sistemin kısa süre içerisinde suistimal edilme ihtimali bulunuyor. Eller serbest şekilde kullanılan araçlar için sürücülerin ellerini ve direksiyon tutuşunu taklit eden cihazlar bile satılıyor. Böylece sürücülerin tamamen direksiyondan kopması sağlanıyor. Otopilot modu kazalara davetiye çıkarıyor.

Tesla otopilot araç çağırma modu büyük ilgi görüyor

Her ne kadar otopilot sistemler kullanışlı olsa bile yine de sürücülerin dikkatli olması gerekiyor. Otopilot sizin yerinize geçemez. Bu sistem devredeyken bile dikkatli olmakta fayda var. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.