OPPO INNO DAY 2020’de merak edilen her şeyi sorduk

OPPO INNO DAY 2020

OPPO INNO DAY 2020 etkinliğinde Levin Liu’ya OPPO ve ekosistemi hakkında merak edilen her şeyi sorduk. OPPO bu yıl çok iddialı olacak.

OPPO, 2020 yılına bomba gibi giriş yaptı. Tanıtmış olduğu telefonlar ve diğer ürünler ile dikkat çeken firma, OPPO INNO DAY 2020 etkinliğinde gelecek planlarını da paylaştı. Bu planlar arasında merak edilen her şeyi Levin Liu’ya sorduk. 2021 yılında görünüşe göre OPPO, özellikle ekosistem konusunda büyük atılımlar yapacak.

OPPO INNO DAY 2020’de merak edilen her şeyi sorduk

Soru 1:

Herkese merhaba, ben ekosistem hakkında bir soru sormak istiyorum. OPPO’nun bir sonraki adımının ne olacağını çok merak ediyorum. Çünkü bildiğimiz gibi, gerçek bir ekosistem oluşturmak için yalnızca mobil deneyime odaklanmakla kalmayan farklı türde cihazlara ihtiyaç var. Bu sebeple, ekosisteminizin bir sonraki adımını bilmek istiyorum.

Levin Liu:

Bu çok güzel bir soru. Gelecekteki ekosistemi desteklemek konusunda teknolojinin nasıl kullanılacağını görmek için yine teknolojiden başlamak istiyorum. OPPO gelecekteki cihazlarında bir  ekosistem oluşturmak için donanım ürünleri gibi bazı önemli taşınabilir cihazlara bakıyor. Bu ürünlerden bazıları akıllı televizyonlar, akıllı giyilebilir ürünler ve akıllı kulaklıklar. Bu temel ürünlerin yanı sıra, tüketiciler tarafından ihtiyaç duyulan bazı birinci sınıf seçimler, ürünler almak için çevredeki ekosisteme de bakıyoruz. Gelecekteki bu ekosistem için, bazı temel teknolojileri de ayırmamız veya geliştirmemiz gerekiyor. Örneğin telekomünikasyon açısından farklı cihazların birbirleriyle nasıl iletişim kurduğuna bakıyoruz. Ve mevcut çevrimiçi iletişim protokollerini hala nasıl geliştirmeye devam ettiğimize bakıyoruz. Bu iletişimlerin daha hızlı, daha istikrarlı ve daha düşük güç tükettiğinden emin olarak, bu teknolojilerle birlikte donanımı ve nesnelerin internetini başarıyla destekleyebiliriz. Ve siz bu ekosistemi inşa etmek için sadece donanıma bel bağlamamamız gerektiğini söylediniz. Bu doğru. Donanım ürünü konusunda kullanıcılara deneyimle ilgili teklifleri sunduğumuzdan emin olmak için eğlence, akıllı ev, spor ve sağlık gibi diğer alanlara da bakıyoruz. Teşekkürler.

OPPO INNO DAY 2020

Soru 2:

OPPO X 2021 ile ilgili soru sormak istiyorum. Gerçek bir lansmandan ve prototipten ne kadar uzakta olduğumuzu bilmek isterim. Ve bu telefonu döndürülebilir ekranla ilgili tasarlamanın en zor kısmı neydi? Teşekkürler.

Levin Liu:

Soru için teşekkür ederim. OPPO’da konsept ürünü farklı şekillerde ele alıyoruz. İlk olarak bu ürün mühendislerimizin hayal gücüne ilham vermek için kullanıldı. Aynı zamanda onları bireysel düşüncenin inovasyon atmosferine yönlendirmek istedik. İkincisi, bu konsept telefonlara gelecekteki etkileyici teknolojilerden bazılarını koymaya çalışıyoruz. Bu sebeple bu teknolojilerin geliştirileceğinden emin olmalıyız. Ayrıca, bu teknolojiler için kavram kanıtlamaya da sahibiz. Üçüncü olarak, konsept ürünümüzü endüstri için yön olarak kullanmaya çalışıyoruz. Bu tüm endüstriden entegre destek gerektiren birçok farklı teknolojiyi içeriyor. Bu nedenle, sektöre öncülük edebileceğimizi ve sektörün de bizimle birlikte gelişeceğini umuyoruz. Böylece sonunda çabaları bu konsept ürünleri geliştirme amacını gerçekleştirmemize yardımcı olabilir. Ürünün fiilen piyasaya sürülmesinden ne kadar uzak olduğumuza gelince, bence bu ürün doğrudan tüketicilere sunulmalı ve kesinlikle teknolojik araştırma gelişmelerinin tüm adımlarından ve bu teknoloji için kavram kanıtlarından geçmeli. Böylece, pazara girdikten sonra, tüketicilerin doğrudan ihtiyaçlarını ve ayrıca kendi kalite standartlarımızı karşılamaya hazır olacaktır. Ve konsept telefonu tasarlarken karşılaştığımız en zor sorunla ilgili olarak, bundan sorumlu donanım mühendisimiz Jeffrey’i yanıt vermeye davet ediyorum.

Jeffery:

Bizim için bu konsept telefonu tasarlarken en zorlayıcı kısım, ekranın düzgün ve düz olmasını sağlamak ve bize tasarımımızı ekranda katlanma ya da kırışma olmadan vermekti. Döndürülebilir ekran oldukça yumuşak ve esnek olduğundan uygun şekilde desteklenmesi gerekir, aksi takdirde biçim bozukluğu olur. Böylece kompakt bir yapı olarak hayal edebileceğiniz 2’si 1 arada bir plaka tasarladık. Yani kapalı oldukları zaman aslında birbirleriyle mükemmel bir şekilde eşleşiyorlar. Bununla birlikte, ekran genişletileceği zaman, her iki plaka da dışarı kayıyor ve ekranı destekleyen iki ayrı plaka haline geliyor. Ayrıca, ekran uzatıldığında, kompakt yapının kesinlikle bu iki parçası arasında boşluklar olduğunu da hayal edebilirsiniz. Bu nedenle, bunu daha da desteklemek için ekranın dinamik laminatını kullanıyoruz. Bu laminat iki farklı plakaya geliyor veya iki farklı parçadan oluştuğunu söyleyebiliriz. Alttaki parçalar özellikle bantlar içindir, yanda veya bir çubuk şeklindedir. Diğeri ise tabak şeklindedir. Bu nedenle, bu iki farklı laminat parçası, ekranda hiçbir katlanma ya da kırışıklık olmadığından emin olmak için birlikte çalışıyor. Ayrıca bantlarda ekstra bir esneklik yok, bu 2’si 1 arada yapının düzgün çalıştığından emin olabiliyoruz.

OPPO INNO DAY 2020

Soru 3:

Ben ekosistem hakkında bir soru sormak istiyorum. Şu anda neden OPPO ekosistemini tercih etmeliyim? Aslında şunu söylemek istiyorum, siz aynı zamanda akıllı bir televizyon üzerinde de çalışmayı planlıyorsunuz. Şu anda ben sizin akıllı saatinizi kullanıyorum. Neden şu anda ya da gelecekte OPPO ekosistemine geçeyim? Siz ve diğer üreticiler arasındaki gerçek farklılıklar nelerdir? Teşekkürler.

Levin Liu:

Soru için teşekkür ederim. OPPO ekosistemine bakarsanız, aslında geleceği planlayan bu ekosistemin temelde bizim donanımımıza dayandığını görebilirsiniz. Böylelikle farklı donanım cihazlarını birbirine bağlamaya dayalı bir sistemi nasıl kurduğumuza bakıyoruz. Bunun üzerine fitness, sağlık ve eğlencenin işlevlerini gerçekleştirdik. Bu nedenle, altını çizdiğimiz bir ürünümüz var, bunun üzerine tüm eğlence, fitness ve sağlık gibi başka işlevler de oluşturabiliriz. Dolayısıyla teknoloji açısından bakarsak, donanımı yazılıma entegre ettiğimizi görebiliriz ve diğer ekosistemlerden bu şekilde farklılaştığımızı söyleyebilirim. Altını çizmek istediğimiz bir başka konu da, biz farklı cihazlar arasındaki etkileşim ve etkileşim sonucunda kullanıcılara bir deneyim sunmaya çalışıyoruz. Bu deneyimle uygun bir kapalı döngü oluşturmayı umuyoruz. Üçüncü konu da iş birliktelikleri ve açıklık hakkında. Çünkü şu anda açık Android sistemine dayalı birçok akıllı cihaza ve terminale sahibiz. Bu nedenle gelecekteki ortaklık ve işbirlikleri için gerçekten çok fazla fırsat var. Teşekkürler.

OPPO INNO DAY 2020

Soru 4:

Benim iki sorum var. INNO DAY’de tanıttığınız ürünleri ne zaman pazarda görebileceğiz? İkinci sorum ise herkes katlanabilir ekrana yoğunlaşırken OPPO, genişletilebilir ekranı duyurdu. 

OPPO’nun bu konuyla ilgili vizyonu nedir? Tüm strateji genişletilebilir üzerine mi şekillenecek? Teşekkürler.

Levin Liu:

Bu durum teknolojilerin olgunluğuna bağlı. Ve tüketiciler için gerçekten doğru pazar talebine sahip olup olmadığımızı ve bu ürünleri nasıl tanımladığımıza da bağlı. Bu nedenle, bunun hem teknoloji tarafında hem de pazar tarafında biraz daha fazla çalışma gerektirdiğini düşünüyorum. Genişetilebilir ekran (rollable screen) ile ilgili olarak, şu anda genişletilebilir bir konsepte sahip olmamızın sadece buna sahip olduğumuz anlamına gelmediği fikrindeyim. Aslında hem içe hem de dışa doğru katlanabilir ekranlar konusunda da gelişmelerimiz var. Yani, aslında birçok çabanın araştırmaya ve farklı teknolojiler geliştirmeye yönelmesiyle birlikte envanter teknolojileri dediğimiz şeye sahibiz. Ve gerçekten de, bu konularda çok güçlü bir uzmanlığımız ve bilgi birikimimiz var. Bu sefer üç ana sebepten ötürü, genişletilebilir cihaz konseptini tanıtıyoruz; Birincisi genişletilebilir ekranların kullanıcılara değişken boyut deneyimi sunabilmesi. Bu aslında belirli kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayabilir. İkincisi ekranı genişletme ve tekrar geri çekme işlemi sırasında sıfır katlanma ya da kırışıklık olduğunu görebilirsiniz. Son olarak da, genişletilebilir ekranımızın motorlu olması sebebiyle kullanıcılara otomatik olarak genişlediğini ve tekrar eski haline geldiğini görmek için yüksek kontrol edilebilir bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz. Teşekkürler.

Oppo yeni yıl paketiyle kendinizi ve sevdiklerinizi mutlu edin

Soru 5:

Merhaba, görüntü işleme gibi şeylere gerçekten odaklanmış görünüyorsunuz ve ayrıca ekosistem hakkında konuşuyorsunuz. Bu yüzden, kendinizi akıllı telefon gibi daha küçük cihazlarla sınırlamanın utanç verici olacağını düşünüyorum. Öyleyse, bu durumda doğal olarak ortaya çıkan sorum şu; Portföyünüzü televizyon ve tablet gibi daha geniş yeni cihaz kategorileriyle genişletmeyi planlıyor musunuz?

Levin Liu:

Şu an için, cep telefonlarımızın dağıtımıyla ilgili olarak pazarda küresel bir varlığımız var. Ancak bazı pazarlarda sabit ekran televizyonlar, akıllı saatler ve akıllı kulaklıklar gibi ürünleri de piyasaya sürüyoruz. Gelecekte benzer ürünleri teslim etme olasılığını göz ardı etmiyoruz. Ayrıca, bu seçilmiş pazarların bazılarında piyasaya sürdüğümüz akıllı TV’ler, endüstriyel tasarım görünümlerinin yanı sıra ses ve video açısından gerçekten de üstün performanslara sahipler. Teşekkürler.

OPPO INNO DAY 2020

Soru 6:

Konsept, bence gördüğüm en iyi konsept. Genel olarak katlanabilir telefonlar gibi düşündüğünüz diğer faktörleri de bilmek istiyorum. Teşekkürler.

Levin Liu:

Şu anda genişletilebilir ekranların yanı sıra katlanabilir ekranlar tarafında da Ar-Ge yaptık. Biz hala keşif sürecindeyiz. Sizi kesinlikle en son geliştirmemizle güncelleyeceğiz ve gelecekte her şey uygun olduğunda başka konsept ürünler de geliştireceğiz.

Soru 7:

Bize OPPO X 2021 hakkında daha fazla teknik bilgi verebilir misiniz? Örneğin pil ömrü ve fotoğraf kalitesi hakkında neler söylersiniz?

Jeffery Jin:

Bu soru için teşekkür ederim. Aslında ne kadar süreyle kullanılabileceğiyle ilgili olarak oldukça uzun bir test döngüsü yapıyoruz ve her gün kullanımı birkaç bin kez test ediyoruz. Tüm test turları bir ay sürecek. Şu anda genişleyebilme ve eski haline tekrar gelme testi 100.000’den fazla bir rakama ulaştı. Test devam ettiğinden bunun aslında bir kullanım sınırı olmadığından eminiz. Ve bu ürün ticarileştirilecekse, dayanıklılıkta iyi bir performans sağlayacağı konusunda kendimizden eminiz. Bu işlem verilerine dayanarak, günlük olarak kullanıcının 50 kez açıp kapatacağını düşünürsek cihaz en az 5 yıl çalışabilir. Kamera tarafında gelirsek, sanal ile gerçeği fotoğraf sürecinde harmanlamak için 3D lens kullanıyoruz. Telefon, bokeh efekti gibi özelliklere sahip olacak. Eğer selfie düzeltme özelliği kullanıyorsanız, gerçekten harika bir fotoğraf elde edebileceksiniz. Batarya ile ilgili olarak bilmeniz gereken şey, INNO DAY’de gerçekleştirdiğimiz demoda size sadece araştırma öncesi aşamasının bir ürününü gösteriyoruz. Çünkü bu, temelde yepyeni telefon faktörlerinin dünyasına girmemiz için önem taşıyor. Farklı öğelerin işlevlerini kanıtlayarak ve optimize ederek bunu daha da ilerleteceğiz. Teşekkürler.

Soru 8:

2021’de pazarlama alanında OPPO’nun nesnel perspektifleri nelerdir?

Levin Liu:

Sanırım bu soruya sadece teknolojiler açısından yanıt verebileceğim. Tanıttığımız bu üç konsept ürün için amacımız, iyileştirmeye devam edebilmemiz için daha ileri araştırmalarla bazı temel teknolojileri sağlamlaştırmaya ve geliştirmeye devam ettiğimizden emin olmak. Örneğin, artırılmış gerçeklik açısından, insan makine etkileşiminde yeni araçlardan ve yeni teknolojilerden yararlanmanın yanı sıra yeni uygulamalar bulacağız. Teşekkürler.

Soru 9:

OPPO, 5G cephesinde ne yapıyor? 5G bağlantısının önümüzdeki yıl nereye gideceğini düşünüyorsunuz, 2021’de tam olarak uygulanacak mı? Teşekkür ederim.

Levin Liu:

Her iki soru için de teşekkür ederim. Ben 5G’nin gelecekteki beklentisiyle ilgili soruyu yanıtlayacağım. Daha sonra size artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik açısından yanıt verebilecek ürün müdürü meslektaşım Wayne’i davet edeceğim. Genel olarak geçmişe baktığımızda en geleneksel analogdan, telekomdan dijitale, 3G ve 4G’ye kadar, bir nesil telekomünikasyon teknolojilerinin gelişip olgunlaşmasının genellikle 10 yıl sürdüğünü görebiliriz. Şu anda 5G daha emekleme aşamasında ve daha fazla gelişmesi için hazırlıkları sürdürülüyor. Çin’de 5G ağlarını kurmanın yanı sıra birçok cihaz ve ekipman üretmeye büyük yatırımlar yapıyoruz. OPPO’nun konumu ve uzmanlığını göz önünde bulundurduğumuzda, 5G alanında birçok teknoloji geliştirdiğimizi söyleyebilirim. OPPO da, bu teknolojiler için bir standart olan 3GPP’de standartlara en çok katkıda bulunanlardan biri olarak öne çıkıyor. 5G ile çok fazla sayıda patentin sahibiyiz. Ayrıca 5G telefonumuzu piyasaya sürmek için Avrupa pazarında lider pozisyondayız. 5G alanındaki bir sonraki önceliğimiz, az önce bahsettiğiniz artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik dahil olmak üzere bu alandaki farklı uygulamaları daha fazla keşfetmek olacak. Ayrıca şirket içinde, 5G’yi içeren diğer kullanım senaryolarının olasılıklarına bakıyoruz ve doğru zaman geldiğinde, bu senaryoların ne olduğu konusunda sizlere bilgi veriyor olacağız. Şimdi sözü, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik konusunda sizi bilgilendirebilecek ürün müdürümüz Wayne’e vermek istiyorum. 

Wayne:

Şu anda bilgi işlem gücü, depolama ve veri aktarımı açısından büyük teknolojik zorluklar görüyoruz ve 5G bu alanlarda bulabileceğimiz çözümlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. INNO DAY 2020’de göstermiş olduğumuz ürünlerimizden, bölünmüş tasarımını benimseyen OPPO AR Glass 2021’in 5G’yi daha fazla kaplama imkanı olduğunu çok net bir şekilde görebilirsiniz. Ve CybeReal uygulamamız OPPO’nun yıllar sonra 5G’deki gücü olarak karşımıza çıkıyor. Hem artırılmış gerçekliğin hem de sanal gerçekliğin gelişimini ve genel olarak endüstrinin gelişimini daha da desteklemek için 5G’yi kesinlikle kullanacağız.

OPPO INNO DAY 2020

Soru 10:

Ben ColorOS ile ilgili soru sormak istiyorum. Android’in artık akıllı telefonlarda daha popüler bir sistem olabileceğini düşünüyorum. Ve her şirket kendi kullanıcı arayüzünü yapıyor. Peki gelecek nasıl olacak, kendi işletim sisteminizi kuracak mısınız yoksa sadece Android tabanlı olarak devam edecek, kullanıcı deneyiminin rengini iyileştirecek misiniz?

Levin Liu:

Biz bu alanda partner olarak Google’ı seçtik ve onun işletim sistemi olan Android’i kullanıyoruz. Kullanıcı arayüzünün nasıl göründüğüne ve bu arayüzü kullanarak her şeyin nasıl çalışacağına ilişkin olarak, ürünün nasıl tanımlanacağı, kullanıcı deneyiminin nasıl oluşturulacağı konusunda ürün departmanımız çalışıyor. Bu sebeple bu cephede bilgi sağlayan bir konumda değilim. Teşekkürler.