Opera tarayıcıda hack krizi!

opera tarayici

Opera isimli internet tarayıcısı, hack skandalı ile gündemde. 1.7 milyon kullanıcının verileri bu saldırıdan etkilendi. İşte detaylar.

Tarayıcı dünyasının önemli isimlerinden Opera, uzun bir süre “Opera Hesabı” (Opera Sync) servisini kullanıma sunmuştu. Kullanıcıların Opera tarayıcı içerisindeki verilerini kayıt altında tutan bu servis, birden fazla cihazda Opera tarayıcı kullananlar için senkronizasyon özelliği sağlıyordu. Ancak Opera sunucuları saldırıya uğradı.

26 Ağustos tarihinde Opera’nın internet sitesinde yayınlanan açıklama ile bu durum resmi olarak kullanıcılarla paylaşıldı. Opera kullanıcılarının verilerine yapılan saldırının kısa sürede fark edilip engellendiği söyleniyor. Araştırmanın hala devam ettiğini söyleyen Opera ekibi, bazı bilgilerin ele geçirilmiş olabileceğini açıklamış durumda.

Tedbir olarak Opera Hesabı (Opera Sync) servisinin kullanan tüm kullanıcıların şifresi sıfırlanmış. Yani Opera hesabınıza erişmek için yeni bir şifre belirlemeniz gerekecek.

Dünya çağında 350 milyon kullanıcının masaüstü ve mobil platformlarda Opera tarayıcıyı tercih ettiği biliniyor. Sevindirici olan tek detay, sadece 1.7 milyon kullanıcının etkilenmiş olması. En azından Opera’nın iddiası bu yönde.

Opera Hesabı (Opera Sync) ne işe yarıyor?

Opera Hesabı özelliği başta kullanıcıların internet sitelerine girişte kullandığı kullanıcı adı ve şifre kombinasyonlarını kayıt altında tutuyor. Bunun yanı sıra sık kullanılan internet siteleri ve internet geçmişi de yine Opera Sync özelliği ile kayıt altında tutulanlar arasında.

Ancak kullanıcı adları ve parolalar, şifrelenerek saklandığı için birinci derecede tehdit unsuru oluşturmuyor. Kullanıcıların mevcut Opera Sync parolalarını değiştirmesi, ardından Opera’da kullandığı şifreleri değiştirmesi büyük ölçüde yeterli olacaktır.

iPhone için en iyi ücretsiz klavye uygulamaları!