OpenAI nihayet kapalı kutu devrini bitiriyor. Yeni bir rapor merakla beklenen açık yapay zeka modelinin çıkış tarihini paylaştı. Bu modelin yetenekleri hakkında da bazı detaylar var. Lafı daha uzatmadan neler olup bittiğine birlikte göz atalım…
OpenAI uzun süredir saklı tuttuğu yapay zeka teknolojisinin kapılarını açmaya hazırlanıyor. The Verge’ün haberine göre açık dilli model önümüzdeki hafta yayınlanacak. Söz konusu model sadece OpenAI’ın sunucularında değil, Microsoft Azure, Hugging Face ve diğer büyük sunucularda da kullanılabilecek. Ayrıca bildiğimiz modellerden farklı olarak firmaların ve devlet kurumlarının kendi sunucularında da çalışabilecek. Yani kontrol kullanıcının eline geçmiş oluyor.
Gelen bilgilere göre açık AI modeli, o3 mini modeline benzer niteliklere sahip. Gelişmiş akıl yürütme yetenekleriyle OpenAI’ın güçlü modelleriyle de yarışıyor. Sam Altman’ın ekibi, açık modelin beta sürecinde geliştiriciler ve araştırmacılarla yakın temas halinde oldu. Geri bildirimler toplayıp, modelin sınırlarını zorladı.
Diğer yandan OpenAI kısa süre önce ilginç bir araştırmaya da imza attı. Şirketin yeni araştırması, yapay zekaların bazen neden yoldan çıktığını, neden kullanıcıya yalan söylediğini ya da saçma önerilerde bulunduğunu daha iyi anlamaya yardım ediyor. Araştırmanın merkezinde iç temsiller denilen sayısal yapılar var. İnsan gözüne anlamsız gelen bu sayılar aslında modelin nasıl davranacağını belirliyor. Tam da bu noktada bazı tetikleyicilerin yapay zekayı raydan çıkardığı görüldü. Ancak bu özelliklere doğrudan müdahale edilebiliyor. Açıp kapayarak modelin toksik olması ya da uslu biri gibi davranması sağlanabiliyor.
OpenAI’dan Dan Mossing, bu keşfin sadece toksik davranışı değil, modelin genel güvenliğini anlamada da yeni bir sayfa açtığını söyledi. Bazı yapılar alaycılığı tetikliyor. Bazılarıysa modeli bir çizgi filmdeki kötü karaktere çeviriyor.