OpenAI’ın İki Numarası Şirketten Ayrıldı

OpenAI Ilya Sutskever

OpenAI yönetiminde sular durulmuyor. Yapay zeka alanında yaşanan devrime öncülük eden Ilya Sutskever, ele geçirmeye çalıştığı şirketten ayrıldı.

ChatGPT ile teknoloji dünyasında tüm dengeleri değiştiren yapay zeka şirketi OpenAI, bugünlerde daha çok yeni yapay zeka teknolojileriyle ve yakaladığı başarıyla gündeme geliyor. Ancak aslında şirket oldukça çalkantılı bir süreçten geçiyor. Hayatına kâr amacı gütmeyen bir girişim olarak başladıktan sonra ticari bir şirkete dönüşen, dahası yapay zeka konusundaki duruşunu çıkış amacından çok farklı bir noktaya taşıyan şirket, bu süreçte pek çok yol ayrılığı yaşadı. Bunlardan belki de en önemlisi ise bu hafta yaşandı.

Sam Altman ve Elon Musk ile birlikte OpenAI’ı kuran isimlerden biri olan, daha önemlisi ChatGPT’nin arkasındaki devrimsel teknolojinin mimarı olarak kabul edilen Ilya Sutskever, dün kurucusu olduğu şirketten resmi olarak ayrıldı.

Ilya Sutskever

Ilya Sutskever’in ayrılığı, aslında 2023’ün kasım ayında yaşanan yönetim krizine dayanıyor. Hatırlarsanız kasım ayında OpenAI yönetim kurulu şok bir kararla Sam Altman’ı görevden almıştı. Şirketin kurucusu ve CEO’su olan Altman, iş arkadaşları tarafından yönetimden alınmış, dahası şirketten de dışlanmıştı. Ancak Microsoft’un da dahil olduğu çalkantılı birkaç günün ardından Altman bir şekilde şirkete geri döndü ve yönetimi geri aldı. Bu süreçte kaybeden Ilya Sutskever oldu. Çünkü Ilya, Altman’ı görevden almak isteyen ekibin başında yer alıyordu.

O günden beri göz önünde bulunmayan, hatta inzivaya çekildiği konuşulan Ilya Sutskever, dün geri döndü ve şirketten resmi olarak ayrıldı. ChatGPT’nin mimarı olarak kabul edilen Ilya Sutskever’in bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Kim bilir belki de OpenAI’a ciddi bir rakip daha gelir.

Xiaomi, Tesla Model Y Benzeri Bir Araç Çıkaracak