OpenAI Çin’i Engellemeye Çalışıyor

OpenAI yeni rekora ulaştı

ABD ile Çin arasındaki yarışta yeni cephe yapay zeka olacak gibi görünüyor. OpenAI, Çin’in kendi teknolojilerine erişmesini engellemeye çalışıyor.

Son dönemde teknoloji dünyasının itici gücü haline gelen yapay zeka teknolojileri, bugün teknoloji şirketleri arasında sıkı bir rekabet başlatmış durumda. Ancak yapay zeka alanındaki tek rekabet şirketler arasında yaşanmıyor. Aynı zamanda ülkeler arasında da bir yapay zeka yarışı başlamış durumda. Nükleer silahlanma dönemindeki silahlanma yarışını andıran bu yarışta özellikle ABD ve Çin ön plana çıkıyor. Her iki taraf da bu alanda öncü olmanın güç dengelerini değiştirebileceğinin farkında. Bu yüzden her ikisi de aslında pek çok uyarıyı da göz ardı ederek son gaz ilerliyor.

Bu noktada Çin’in kendi teknolojilerinden faydalanarak avantaj elde etmesinden korkan OpenAI, Çin’in kendi teknolojilerini kullanmasını engellemeye çalışıyor.

OpenAI ChatGPT manipülasyonunu engelledi

ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI, uygulama geliştiricilerine açtığı yazılımları bundan sonra sadece belli başlı bölgelerde erişilebilir kılacak. Başta Çin olmak üzere diğer bölgelerdeki uygulama geliştiricilerinin ve yazılımcıların bu kodlara erişmesine izin vermeyecek. Şirket böylece Çin’in kendi teknolojilerini kullanmasını engellemeyi planlıyor.

Alibaba ve Tencent gibi Çin merkezli şirketler daha şimdiden kendi yapay zeka programlarını geliştirmek için çalışmalara başlamış durumda. Hatta bunlardan bazıları bir süredir kullanıma da açık. Nitekim OpenAI’ın bu açıklaması sonrası her iki şirket de açıklama yayınlayarak Çinli uygulama geliştiricilerini kendi platformlarına davet etti.

Realme GT 6’nın Daha Gelişmiş Bir Versiyonu Geliyor