Okula dönüş sezonunda dolandırıcılık faaliyetleri arttı

okula dönüş

Öğrenciler yaklaşan okula dönüş sezonu için hazırlanırken, siber güvenlik uzmanlarından oluşan bir ekip dolandırıcılık faaliyetlerinde endişe verici bir artış olduğunu ortaya çıkardı.

Akademik hazırlıklara ve okul alışverişine yönelik artan ilgiden yararlanmayı amaçlayan siber suçlular, öğrencileri, eğitimcileri ve yöneticileri hedef alan sofistike kimlik avı kampanyaları yürütüyor.

Dolandırıcılar tarafından bu amaçla kullanılan taktiklerden biri öğrencilere dizüstü bilgisayar kazanma şansı vaat eden sahte çekilişler düzenlemekti. Oldukça cazip olan bu ödüle hak kazanmak için kurbanlardan kişisel bilgilerini vermeleri ve tercih ettikleri dizüstü bilgisayar modelini belirtmeleri isteniyor.

 okula dönüş

Söz konusu dolandırıcılığın bir diğer şeklinde, kişilerden ödül kazanabilecekleri bir sayfaya yönlendiren belli bir bağlantıyı WhatsApp aracılığıyla 15 kişiyle paylaşmaları, daha sonra bu kişilerin SMS yoluyla kayıt yaptırarak çekilişe katılmaları isteniyor.

Dizüstü bilgisayar veya başka bir şey kazandırma vaadi bir yem olarak kullanılıyor. Kazananlar, sözde kazandıkları ödüllerin teslimat masraflarını karşılamaları gerektiği konusunda bilgilendiriliyor. Bu ek ödeme talebi, dolandırıcılık girişiminin açık bir göstergesi niteliğinde.

Okula dönüş döneminde Öğrencilere Yönelik Siber Tehditlerde Artış Yaşanıyor

Bu dönemde gündeme gelen bir diğer aldatma biçimi de sahte bursları konu alıyor. Dolandırıcılar, öğrencilerin mali yardım alma umutlarını istismar ederek onları sahte burs vaadiyle kandırma yoluna gidiyor. Yöntem şöyle işliyor:

Hedeflenen kişiler, mali yardım vaat eden ve gerçek gibi görünen burs teklifleriyle tuzağa çekiliyor. Bu yardımlardan faydalanmak için öğrencilerden sosyal güvenlik numaraları ve banka bilgileri gibi hassas veriler dahil olmak üzere kişisel bilgilerini paylaşmaları isteniyor. Bu bilgiler daha sonra kimlik hırsızlığı ve finansal dolandırıcılık için kullanılıyor. Okula dönüş sezonunda dolandırıcılık faaliyetleri arttı.

Ünlü hacker grubu çok sayıda Bitcoin’i bozduruyor