Nokia, Samsung ile Patent Lisansı Anlaşmasını Genişletiyor

nokia samsung

Nokia Oyj(NOK1V) Samsung Elektronik A.Ş, dünyaca ünlü en büyük telefon üreticisi, ile lisans patent anlaşmasını 5 yıl daha uzattığını söyledi.

Telefon birimini satmasından sonra, karını yeniden arttırmak için araştırma çabalarında iken böyle bir durumun meydana gelmesi Finlandiya için bir lütuf oldu.

Samsung Ocak 1 de başlayacak ek telafi ödemesi için Nokia ile anlaştı. Finlandiya tabanlı Nokia şirketi Espoo tarafından yapılan bir konuşmaya göre, patent lisans miktarının, 2015 de sonuçlanması beklenen tahkim kurulu sözleşmesiyle belirlenecek olduğu biliniyor. Önceki anlaşma ise bu yılın sonunda kapanmış olacak.

samsung-nokia

Patentle, mobil telefon piyasası liderinin Eylül ayında Microsoft şirketine telefonlarını satmak için anlaşmasından sonra Nokia için hazırlanılmaya başlanacak. Telefon dışında şirketin en büyük kar marjinali getiren işi, network alt yapı malzeme işi olacak.

Helsinki Nordea Bank’da bir analist Sami Sarkamies  “ bu anlaşma, fikir mülkiyet hakkı içinde yeni bir Nokia için fırsatları ortaya koyacağını gösterecektir” şeklinde konuşmasında “bu önemli çünkü, Samsung gibi fikir mülkiyet haklarını gözetecek müşteri potansiyelini bulunduran bir firma ile paten anlaşması bu” diyerek bu konuşmasını desteklemiştir. Nokia için iyi zamanlama, cihazın ilk biriminin çıktığı günden tamamının çıkmasına kadar tüm haklarından yararlanabilecek.

Suwon, Güney Kore tabanlı Samsung firması, geçen yıl en büyük piyasasında mobil telefon üretcisi olarak Nokia’yı solladı ve aynı zamanda en büyük akıllı telefon üreticisi haline geldi.  Telefon piyasasının  en kazançlı ve en hızlı büyüyen firması Samsung oldu. Malin Roennmak, Stockholm’daki Samsung sözcüsü, anlaşmayı onayladı fakat yorum yapmayı reddetti.