#İŞBİRLİĞİ
Need for Speed Payback inceleme: Ghost Games, DICE’ın ünlü oyun motoru Frostbite 3 ile Need for Speed’i yeniden yaratmak istedi. Peki başarabildi mi?
Need for Speed Payback inceleme: Yıllar geçtikçe bazı oyun serilerinin devam üyeleri için heyecanlanamadığımı fark ettim.
Örneğin son yıllarda hiçbir Call of Duty üyesi heyecan verici değildi. Ta ki bu yıl çıkan ve İkinci Dünya Savaşı cephelerine dönebildiğimiz WW2’ye kadar. Gerçi WW2 başta heyecanlandırsa da sonunu getiremedi ve heyecan ateşi çabuk söndü.
İlk cümlede genelleme yaptığım serilerden biri de Need for Speed. EA’in uzun soluklu serisi NFS de son yıllarda iyi bir çizgi tutturamadı. Özellikle Underground ve Underground 2 ile zirve yapan seri, yine bu iki oyunun ardından önlenemez bir düşüşe geçti.
Ghost Games, 2015 yılında direksiyona tam anlamıyla geçiş yaptı ve NFS serisini tekrar hayata döndürmeyi başardı. 2017 yılına geldiğimizde ise, Payback ile adeta direksiyonu uçuruma kırdı.
Need for Speed Payback inceleme: Hızlı ve Öfkeli sosu bu kez tutmadı
Çocukluk dönemimde Need for Speed 2’yi çok fazla oynardım. Özellikle bordo renkli Jaguar’ı alır; dağ yollarında, direksiyon kamerasını seçerek yol alırdım. Arkada güzel müzikler açtığım da olurdu. Sonrasında, Porsche Unleashed da etkileyici bir uzun yol sürüş oyunuydu benim için. Yine NFS 2’ye kıyasla daha gerçekli sürüş dinamikleri vardı.
Sonra 2003 yılında Need for Speed Underground geldi ve her şey değişti. Hem artık ölmek üzere olan NFS serisi yeniden hayata döndü hem de yarış oyunu kültürüne yepyeni özellikler dahil edildi. Oyunun grafikleri, arabalar, heyecanlı yapısı ve tabii ki müzikler, tek kelimeyle mükemmeldi.
Underground’ın ortaya çıkmasında belki de en büyük pay, Universal Pictures’ın aksiyon filmi Hızlı ve Öfkeli’ye aitti. Tabii bu etkiyi sonraki NFS oyunlarında da sıklıkla hissettik. Need for Speed Payback ise, bu etkiyi biraz daha ileriye götürerek, “aksiyon ve sürüş” odaklı, “sinematik soslu” bir Need for Speed ile karşımıza çıkmayı denedi. Görünüşe göre de beceremedi.
Need for Speed Payback inceleme: Oyun başlar başlamaz…
Oyun başlar başlamaz aksiyon da başlıyor. Kontrol edebileceğimiz 3 farklı karakter var. Tabii yalnızca tipleri değil, aynı zamanda özellikleri ve kullandıkları arabalar da farklı. Ne mi yapmak istiyorlar? Fortune Valley’deki yeraltı çetelerine karşı kendi kurallarını kabul ettirebilmek, bir şekilde hayallerin önünde yer alan engelleri kaldırmak istiyorlar.
Payback’in başlangıç dakikalarının etkileyici olduğu söyleyebilirim. Diyelim ki bir görev için yoldasınız. Görevi tam bitirir bitirmez yanınızda başka bir araç beliriyor ve bu kez o aracın yönetimini elinize alarak farklı bir karakterle, farklı bir güzergahta sürmeye başlıyorsunuz. Karakterler arası gerçek zamanlı değişimler hem hoş olmuş hem de oynanışa dinamizm katmış.
Need for Speed Payback inceleme: Arcade arcade arcade
Önceki NFS oyunlarında olduğu gibi Payback’te de arcade oynanış söz konusu. Otomobilleri kontrol etmek oldukça kolay. Neredeyse hiç frene gereksinim duymuyorsunuz. Duvara çarpmanız dert değil. Nasılsa çarptıktan sonra genellikle yolda dengenizi buluyor ve hız kesmeden yarışmaya devam edebiliyorsunuz. Arabalar zaten hasar almıyor. Rakiplerinizin yanında bir de polisler var tabii. Onlar da zaman zaman heyecanlı yarışları heyecanlı kovalamacalara çevirebiliyor. Tabii bu heyecanlı anlar oldukça az. Bazen öyle sahnelerle karşılaşıyorsunuz ki, “Yahu bu sahne bana bir yerlerden tanıdık geliyor (Hızlı ve Öfkeli serisi)” diyebilirsiniz.
Need for Speed Payback inceleme: Devasa bir harita, gidiyoruz gündüz gece
Payback, açık dünya olarak tasarlanan devasa bir haritaya sahip. Aynı zamanda gece gündüz döngüsü de bulunuyor. Zaman zaman şehrin göbeğinde, zaman zaman da dağda taşta mücadele ediyor, en iyisi olmak için uğraşıyoruz. Bazen hurda olarak nitelendirilebilecek, kendi kaderine terk edilmiş arabalar bulabilir ve bu arabaları yenileyerek ortaya yeni canavarlar çıkarabiliriz.
Garajdaki kutular da ne ola?
Garajınızda yer alan arabalarınızı birçok imkanı kullanarak modifiye edebiliyor, teknik özelliklerinden kozmetik detaylarına kadar birçok düzenleme yapabiliyorsunuz. Tabii bunun için yarışlarda başarılı performanslar çıkarmalısınız, ya da…
Ya da gerçek para, evet gerçek para kullanarak araba parçaları satın alabilirsiniz. Bu açıkçası çok can sıkıcı bir durum. Oyuna zaten para veriyoruz. Bir de oyunun içindeki birçok unsur için para ödemek mantıklı gelmiyor. Gerçi mobil oyunlar tarafında bu sistem bir süredir var. Görünüşe göre yayıncılar şimdi de gözünü PC ve konsol oyuncularına dikti. Bu düşünceden vazgeçseler iyi olur, zira son günlerde birçok imza kampanyası ve protestolar başlatılmış durumda.
Need for Speed Payback inceleme: Grafikler ve sesler
Oyun, DICE’ın hazırladığı ve EA’in birçok güncel oyununda tercih ettiği Frostbite 3 motorunu kullanıyor. NFS’nin genel olarak güzel grafikleri var, ama tabii ki daha da iyi olabilirdi. Özellikle araç tasarımları başarılı. Fiziksel unsurlar tarafında ise pek bir hamle yapılmamış. Özellikle ağır çekim kaza sahneleri çok basit olmuş.
İşitsel unsurlara bakacak olur isek, araçların sesleri ve karakterlerin seslendirmeleri başarılı. Müzik maddesi ise fazlasıyla silik kalmış. Hele de yıllar sonra bile NFS Underground serisinin müziklerini dinlediğimizi düşünürsek, Payback bu konuda sönük.
Need for Speed Payback inceleme: Son sözlere gelecek olursak…
Need for Speed Payback, başkangıçta “Acaba?” dedirtse de dakikalar ilerledikçe birbirini tekrar eden ve oyuncuyu sıkan yarışlara sahne oluyor. Bunun üzerine bir de “oyun içi satın alma” unsuru eklenince, tablo daha da kötü bir hal alıyor. Kısacası Payback, hemen alınması gereken bir oyun değil. Yine de yarış oyunlarını çok seviyor ve NFS serisini sürekli takip ediyorsanız, indirime girdiğinde bir şans verebilirsiniz.
Artılar:
+ Güzel grafikler
Eksiler:
+ Sıkıcı yarışlar ve senaryo detayları
+ Oyun içi ödeme sistemine ne gerek vardı?
+ Fizikler daha iyi olabilirdi
+ Akılda kalıcı müzikler yok
Oyunun PlayStore sayfası için tıklayın.
–
Şener Şen komedi filmi çekecek mi? Hayranlarının sorularını yanıtladı