#İŞBİRLİĞİ
En son ne zaman duş yaptınız? Çoğu insan gibi, muhtemelen 24 saatten daha az oldu diyeceksiniz.
Ne kadar sıklıkta duş alınacağına ilişkin resmi bir protokol bulunmamakta. Fakat Euromonitor International’a göre, Hindistan, ABD, İspanya ve Meksika gibi ülkelerdeki insanlar günde bir kez yıkanıyor (sabunlu veya sabunsuz). Reddit’in “AskAnAmerican” kanalında, ABD’den yorumcular, ne kadar sıklıkla egzersiz yaptıklarına bağlı olarak günde iki defaya kadar duş yaptıklarını söylüyorlar. Ve Brezilya’daki insanların bazıları suyun altına haftada 11 defadan fazla giriyorlar, diye açıklıyor Euromonitor. Özellikle bazı bölgelerinde yaz aylarında sıcaklık 100 dereceyi geçtiğinden olsa gerek.
Dermatologlar, uzun, sıcak duşların üst derimize iyi gelmediğini söylüyor.Peki bu kadar sık yıkanmak gerçekten gerekli bir şey mi?
Resmi bir duş rehberi yok.
Resmi bir rehber yok
Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD), ebeveynlere çocuklarını kirlilik ve kokma derecelerine göre ne sıklıkla yıkayacakları konusunda tavsiyeler veriyor. Eğer oyun oynarken çok kirlenmedilerse, 6-11 yaş aralığındaki çocuklar için tavsiye edilen sıklık, haftada en az bir veya iki. Gelişen minik bağışıklık sistemlerinin, güçlenmek için bazı kirlere (bakteriler gibi organizmalara ve küçük dozlarda virüsler ile enfeksiyonlara) ihtiyacı var.
Ama 12 yaşından itibaren, resmi bir banyo rehberliği mevcut değil. AAD’nin varsayımına göre, herkesin o garip ergenlik kokusunu yok etmeye çalışıyor ve çoğu insanın ergenlik çağından itibaren günlük duş rutinleri oluyor. Gerçek şu ki, muhtemelen bu kadar çok duş almak zorunda değiliz.
Duş, cildin nemini alıyor
Sabun, kir ve yağın ciltten atılması ve yıkanması için üretilmiştir. Bu köpüklü büyünün bilimsel tarafı iki bölümlü bir formüle dayanmaktadır: yağın ve suda eriyen alkalin maddenin (tuz veya kabartma tozu gibi) bir bileşimi. Sabun molekülünün bu iki bileşeni, ciltteki (veya kıyafetlerdeki, ya da tabak-çanaktaki) yağın çıkarılıp suya atılması için birlikte çalışır. Şampuan da saçlardaki esans yağını (sebum olarak da adlandırır) çıkarır, bu yüzdendir ki çoğu saç uzmanı saçlarımızı yalnızca iki veya üç günde bir kez yıkamamız gerektiğinde hemfikirler.
Doğal yağ kaybı, sert fırçalar ve haşlanmış su ile kombine edildiğinde, uzun, sıcak ve bol sabunlu bir duş, kuru cilt probleminin bir sebebi haline geliyor. Bu durum, özellikle de havanın içeride ve dışarıda daha kuru olduğu kış aylarında geçerli.
Bunların yanısıra, “Total Skin: Yaşam İçin Cilt Bakımına Yönelik Rehber” kitabının yazarı ve Yale Tıp Fakültesi’nde dermatolojik cerrahi şefi olan David Leffell’e göre, suyunu kapattığınızda duştan kaynaklanan cilt hasarı sonlanmıyor. Leffel, Business Insider’daki açıklamasında, insanların duştan çıkıp havluyla kurulanırken, cildin yüzeyinde kalan fazla nemin uçup gittiğini söylüyor. Diğer bir deyişle, duştan çıktığınızda nemin üst katmanları “cildinizden atılıyor” diyor Leffell. Bu, sıcak duş sevenler için kötü bir haber tabii. Ne yazık ki, su ne kadar sıcaksa, bu nem emme olgusu o kadar kötüleşiyor, çünkü sıcak su soğuk sudan daha da hızlı buharlaşıyor.
Cildin sağlığını nasıl koruyabiliriz?
Leffell’in cilt dostu bir duş için üç önerisi var:
- Çok sıcak suda duş yapmayın.
- Duşta yarım saat durmayın.
- Çıktığınızda vücudunuzu nemlendirin, çünkü cilt hala ıslak iken bazı losyonları bolca sürerseniz ciltten atılan nemin bir kısmını tutabilirsiniz.
Laffell, rahatsız edici vücut kirinden üç dakika içinde, koltuk altı ve diğer kokan bölgeler üzerine odaklanarak, ve vücudun diğer -daha az kokulu- kısımlarını o kadar da sabunlamadan kurtulabileceğinizi söylüyor. Ayrıca, bazı insanlar duş bittikten sonra soğuk suyun canlandırıcılığı üzerine yemin ederken, Leffell ise cildin sağlığı üzerinde kalıcı bir etkisi olmadığı için bu kısmın atlanabileceğini belirtti.
Sonuç olarak, kimse hangi duş rutininin sizin için en iyisi olduğunu söyleyecek değil tabii ki. Her sabah bir duş uyanmanıza yardımcı oluyorsa da, kısa tutmanızda ve akabinde nemlendirici kullanmanızda fayda var. Eğer günlük duşunuzu, yapmanız gereken “doğru” bir şeymiş gibi hissettiğiniz için yapıyorsanız, o zaman bazılarını es geçin ve hayatınıza devam edin, rahat olun. Çünkü doğru sandığınız şeyler aslında size zarar verebiliyor bazen.