NASA, diğer gezegenlerdeki okyanuslarda hayat izleri araştırmak için suda yüzen mini robotlar geliştiriyor.
Dünya dışında yaşam arayışını sürdüren Amerikan uzay ajansı NASA, bu konuda en büyük potansiyelin suyun olduğu gezegenlerde ve uydularda olduğunu sık sık dile getiriyor. Bu bağlamda yaşam izlerine rastlama konusunda en yüksek potansiyele sahip gök cisimlerinden birinin Satürn’ün uydusu Enceladus olduğu söyleniyor. Enceladus buz tabakasının altında gizli olduğu düşünülen okyanuslarda yaşam izlerine rastlanabileceği düşünülüyor.
Dünya dışı gezegen ve uydulardaki okyanuslarda yaşam izleri aramak için çalışmalara başlayan NASA, bu amaç doğrultusunda su altında araştırma yapabilecek robotlar geliştiriyor.
Enceladus’un donmuş yüzeyinin altındaki okyanuslardaki su, yüzeyden doğru fışkırıyor ve atmosferine karışıyor. Bu yüzden Cassini uzay aracı Enceladus’un üstünde geçtiği sırada atmosferdeki bu su serpintisini, bu serpintiden kalan izleri inceleme şansı yakalamıştı. Bu izler arasında genelde yaşam ile bağdaştırılan metan gibi moleküllere rastlanması, Enceladus’un okyanuslarında yaşama rastlanma ihtimalini ortaya çıkarmıştı. Bu yüzden NASA tarafından geliştirilen su altı robotlarının gönderileceği ilk yerlerden birinin de Enceladus olacağı tahmin ediliyor.
NASA mühendisi Ethan Schaler tarafından geliştirilen sistem, buzu eritecek bir sonda ve yaklaşık olarak bir cep telefonu boyutundaki su altı robotlarından oluşuyor. Sensing With Independetn Micro-Swimmers (SWIM) adını taşıyan bu sistem, yakın zamanda 600 bin dolar fon elde etti.
Bu fon kullanılarak ilk prototip 3D yazıcılar ile hazırlanacak ve daha sonra da Dünya’da su altında test edilecek. Su altında araştırma yapabilen bu mini robot sürüsü istenen sonucu elde edebilirse, Dünya dışı araştırma görevlerinde kullanılmaya başlanacak.