NASA’nın başarılı asteroit çarpma testi, görünüşe göre güzel bir karmaşa yarattı.
NASA Dart çarpışması ile zoru başardı. Associated Press’in bildirdiği gibi, Şili’deki Güney Astrofizik Araştırma (SOAR) Teleskopu’nu kullanan gökbilimciler, DART’ın Dimorfos ile çarpışmasının, 6.000 mil uzunluğunda bir toz ve diğer enkaz izi bıraktığını ortaya koyan bir görüntü yakaladılar. Elbette olayın tek sorumlusu uzay aracı değil, daha ziyade, Güneş’in radyasyon basıncı, patlamanın etkisiyle dağılan malzemeyi bir kuyruklu yıldızın kuyruğunda olduğu gibi uzaklara doğru sürükledi.
Araştırmacılara göre, iz zamanla daha da büyüyecek. Sonunda, Güneş Sisteminde yüzen olağan parçacıklardan toz akışının neredeyse tanınmaz olduğu noktaya kadar uzanacak. NASA’nın bu hamlesi gelecekteki sondalar ve kaşifler için baş ağrısı yaratmayacak. Uzay ajansı, kasıtlı çarpışma Dünya için bir tehdit oluşturmayacağından Dimorphos’u (asteroit Didymos’un bir uydusu) seçti.
NASA Dart çarpışması ile zoru başardı
Yakalama, elbette, dramatik bir enstantane elde etmekten daha fazlasıydı. Bilim adamları, çarpışma ve Dimorfos’un kendisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için SOAR, Astronomik Olay Gözlemevi Ağı ve diğer gözlemciler kullanılarak toplanan verileri kullanacaklar.
Asteroitten fırlatılan malzemenin miktarını ve hızını ve DART’ın büyük enkaz parçaları mı yoksa “sadece” ince toz mu üretip üretmediğini belirleyecekler. Bunlar, uzay aracının bir asteroidin yörüngesini nasıl değiştirebileceğini ve potansiyel olarak Dünya’nın kozmik kayalara karşı savunmasını nasıl iyileştirebileceğini anlamaya yardımcı olacak.
Yeni Game Pass oyunları belli oldu