NASA Ay’da roket yakıtı üretmek istiyor: İşte çılgın proje

NASA, Ay'a çıkışımızın 50'inci yılını kutluyor

NASA Ay’da roket yakıtı üretmek için kolları sıvadı. Yeni bir proje ile birlikte bunun mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte göz atalım.

Dünyanın en büyük uzay ajansı olarak bilinen NASA Ay’da roket yakıtı üretmek için gerekli çalışmaları başlattı. 2023 yılında buz araması için Ay yüzeyine gönderilecek olan bir gezgin uzay aracı hazırlıklarına devam ediyor. Kulağa biraz tuhaf gelse bile NASA bu projesini kendisi açıkladı. Dünyanın uydusunda buz bulmak elbette kolay olmayacak.

Genellikle başka bir gezegende veya uyduda ilk etapta su aranır. Buradaki yaşam faaliyetleri ortaya çıkarıldıktan sonra gerekli keşiflere devam edilir. NASA yöneticilerinden Lori Graze ise amaçlarının daha çok Mars için bir durak oluşturmak olduğunu düşünüyor.

NASA Ay’da roket yakıtı üreterek avantaj elde edecek

Nobile Krateri, başka bir küçük gök cismiyle çarpışma sonucu oluşan, güney kutbuna yakın bir çarpma krateri olarak biliniyor. İşte tam olarak bu kraterde buz aranacak. Güney kutbuna yakın olduğu için burada buz bulunma ihtimali son derece yüksek.

NASA Ay'da roket

“Volatiles Investigating Polar Exploration Rover” yani VIPER isimli uzay aracı ile birlikte önemli keşiflerin yapılması bekleniyor. Saatte 800 metre yol alması planlanan bu uzay aracı güneşten enerji toplayacak. Böylece her bir enerji toplama sürecinden sonra 50 saat boyunca kesintisiz kullanılacak. Bu uzay aracının çoğunlukla buz arayacağını söyleyebiliriz. NASA Ay’da roket yakıtı için buz bulacak.

NASA Perseverance Mars aracı ilk verileri topluyor: Heyecan dorukta

NASA 2024 yılında Ay yüzeyine astronotların gönderileceğini söylüyordu. Ancak bu hedefini 2026 yılına erteledi. Oldukça zor bir görev olması beklenen Artemis misyonu Böylece 2026 yılında başlayacak. Hem astronotlar tarafından yapılan araştırmalar hem de uzay araçlarının topladığı veriler değerlendirilecek.