Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) duvarın ötesini gösteren kamera geliştirdi.
Amerika Birleşik Devletleri’nin özellikle bilim mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan teknik üniversitesi Massachusetts Institute of Technology tarafından geliştirilen yeni bir kamera herkesi şaşırtacak.
Amerika Birleşik Devletleri’nin özellikle bilim mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan teknik üniversitesi Massachusetts Institute of Technology tarafından geliştirilen yeni bir kamera herkesi şaşırtacak. Teknoloji gündemine bomba gibi düşen kameranın süper özelliklerinden sadece birisi duvarın arkasındaki cisimleri gösteriyor olması. Herkesin dikkatini çekmeyi başaran bu kamera mikrodalgadaki sinyalleri kullanarak çalışıyor. Duvarların arkasında duran ve görünmeyen cisimlerin görünmesini sağlayan bu harika kamera çok sevilecek.
Duvarların arkasında kalan görüntüyü 3D modelleme yöntemi ile çizen kamera, fotoğraf kalitesinde olmasa dahi arkada bir canlının olup olmadığını algılayabiliyor ve basit grafiklerle bunu gösterebiliyor.
Şu an düşük çözünürlükte bir görüntü elde edebilen ve MIT tarafından geliştirilen bu özel kamera, standart kameraların tersine elektronik dalgalardan daha fazla yararlanıyor ve bu sayede düşük çözünürlüklü de olsa bir görüntü elde edebiliyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletindeki Boston şehrinin Cambridge mahallesinde yerleşik ve özellikle bilim, mühedislik ve ekonomi alanlarındaki başarılarıyla dünya çapında tanınıyor. Teknoloji ve mühendislik konularında dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT’nin öğretim ve araştırma üyelerinden tutun öğrenci ve mezunları arasında Nobel Ödülü kazananların sayısı 72’ye ulaşmış durumda.
MIT 1861 yılında kurulmuş ve 1865 yılında Boston kentinin merkezinde kiralık bir binada eğitime başlamış. 1916 yılında Boston şehrinin ortasından geçen Charles nehrinin karşı yakasında bulunan Cambridge semtined bulunan şimdiki kampüsüne yerleşti. 1900 yılında aynı şehirde bulunan dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’yle birleşmesi dahi düşünüldü. Ancak bu öneri MIT mezunlarından gördüğü tepki üzerine gerçekleştirilemedi. Enstitünün önemi özellikle II. Dünya Savaşı sırasında yaptığı bilimsel ve askeri buluşlar aracılığıyla arttı.
Soğuk Savaş yıllarında ABD hukümetinden aldığı fonlarla araştırmalarının hızını arttıran MIT, 21. Yüzyıla girerken hem kendi içinde yapılan buluşlar, hem de mezunlarının kurduğu bilim ve teknolojiye dayanan başarılı firmalarla önemini korumaya devam ediyor.
Bu tür üniversitelerin öğrencilerini araştırmaya ve yeni teknolojiler üretmeye sevk eden eğitiminin ne zaman ülkemizde de kullanılabilir duruma getirileceğini çok merak ediyorum.