Microsoft Yeni OpenAI’ını Bulmuş Olabilir

Microsoft yapay zeka

Zamanında OpenAI’a yatırım yapması sayesinde büyük başarı yakalayan Microsoft, şimdi ikinci bir yapay zeka şirketine daha ortak oluyor.

ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI’a yıllar önce yaptığı yatırım sayesinde bir anda yapay zeka alanında rakiplerinin önüne geçen Microsoft, bir yandan OpenAI ile ortaklığını sürdürürken, bir yandan kendi dahili ekibiyle kendi yapay zeka projeleri üzerinde çalışıyor. Ancak şirketin bu alandaki çalışmaları bununla da sınırlı kalmıyor. OpenAI’daki yatırımı sayesinde bu alanda öncü konumda olmakla yetinmeyen Amerikalı teknoloji devi, yapay zeka alanında öne çıkan ikinci bir şirkete daha yatırım yapıyor.

Microsoft, yapay zeka alanında faaliyet gösteren Fransa merkezli start-up Mistral’a yatırım yapma kararı aldı. Şirket, Mistral hisselerinin ufak bir kısmını alırken, yaptığı yatırımla birlikte uzun yıllar sürecek bir ortaklığı da başlatmış olacak. Amerikalı teknoloji devi, OpenAI ile de benzer bir anlaşma yapmıştı. OpenAI’ın kontrolünü ele geçirmek yerine hisselerinin bir kısmını almış, ancak buna karşı uzun yıllar sürecek bir ortaklığa imza atmıştı. Şimdi Mistral ile de benzer bir ortaklık kuruluyır.

Mistral

Daha sadece 10 ay önce kurulmuş olmasına rağmen piyasa değeri şimdiden 2.1 milyar dolara ulaşmış olan Mistral, Microsoft’u arkasına alarak çok daha güçlenmiş oldu. Bu yüzden yakın gelecekte onların adını da daha sık duymaya başlayabiliriz.

Bu anlaşma kapsamında Mistral’ın hem genel kullanıma açık olan hem de sadece kurumsal müşterilere sunulan yapay zeka teknolojileri Azure AI platformuna dahil edilecek. Öte yandan Mistral ekibi, yeni nesil LLM’lerin (büyük dil modeli) geliştirilmesi konusunda da Amerikalı teknoloji devine katkı sunacak.

Merakla Beklenen Samsung Galaxy Ring Tanıtıldı