Microsoft 3D fizik motoru geliştiricisi Havok’u satın alıyor

havok logo 111

Microsoft, video oyunları konusundaki ciddiyetini artıracağını gösteren bir satın alma işlemini duyurdu. Intel’in sahibi olduğu ve 3D sanal ortamlarda çalışan fizik motoru üreterek bunu oyun yapımcılarına lisanslayan ünlü Havok şirketi artık Microsoft’un mülkiyetine geçiyor.

havok%20logo%2011[1]

Havok motoru şu anda, Assassin’s Creed, Call of Duty, Destiny, Dark Souls, The Elder Scrolls ve Halo serisi de dahil olmak üzere 200 farklı oyunda çalışıyor. Microsoft satın alma sonunda Havok’u kendi oyunlarında daha yoğun kullanacağını ancak üçüncü parti geliştiricilere de sunmaya devam edeceğini açıkladı. Böylece Xbox’ın rakibi olan Sony ve Nintendo da Havok’tan yararlanmaya devam edebilecek. Ancak Microsoft’un Havok lisans fiyatlarını arttırıp arttırmayacağı henüz netleşmiş değil. Eğer bu gerçekleşirse, Havok motorunu kullanan oyunların fiyatlarında küçük bir artış görülebilir.

Havok, oyunlardaki tüm nesnelerin fizik kurallarına uygun hareket etmelerini sağlıyor. Böylece bir patlama anında bir kumaş parçası basıncın etkisiyle dalgalanarak uçabilirken, taşlar veya sert cisimler oldukları yerden fırlayabiliyorlar, bu da oyunlara daha gerçekçi bir görünüm kazandırıyor. Ancak bu tür teknolojiler lisans ücreti ödeyen oyunların maliyeti yüksek olduğu için fiyatları da artıyor. Böylece piyasadaki AAA oyunları ile Indie oyunları arasındaki fiyat ve kalite farkı ortaya çıkıyor.

Samsung Gear S2 satışa çıktı!