Meta’nın Yapay Zekasından Büyük Gaf: “Donald Trump Vurulmadı”

Donald Trump

Yapay zeka programları bilgi kirliliğine sebep olmaya devam ediyor. Bu kez de Meta’nın akıllı asistanı Donald Trump suikastını yalanladı.

ChatGPT ve Siri gibi yapay zeka destekli programlar, yavaş yavaş Google gibi arama motorlarının yerini alıyor. İnsanlar artık aradıkları bilgiye ulaşmak için bu yapay zeka programlarını kullanıyor. Ancak bu değişim önemli bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Çünkü bu tarz programlar sık sık yanlış bilgi verebiliyor. Özellikle Meta ve Google gibi AI teknolojilerini henüz istenen noktaya getirememiş şirketlerin AI programları, kullanıcılara sık sık yanlış bilgi veriyor. Bu da eleştirileri beraberinde getiriyor.

Bunun son örneği bu hafta Meta’nın yapay zekası ile yaşandı. Meta’nın akıllı asistanı, kendisine yöneltilen bir soru üzerine Donald Trump’ın vurulmadığı bilgisini verdi. Oysa eski ABD Başkanı daha birkaç hafta önce herkesin gözleri önünde vurulmuştu. O günden beri gündemde olan bu suikast girişiminin Meta’nın AI programı tarafından tamamen göz ardı edilmesi, haklı olarak tepkileri beraberinde getirdi. Bilgi kirliliğinin gitgide arttığı bu dönemde bir de bu programların yalan yanlış bilgiler yayması, suyu daha da bulandırmaktan başka bir şey yapmıyor. Meta’nın Donald Trump gafı da bunun son örneği oldu.

Meta yapay zeka

Meta ise bu hataları yapay zekanın “halüsinasyonları” olarak geçiştiriyor. Şirket, AI programının bazen daha kolay ve daha olumlu bir cevap verebilmek adına böyle yanlış bilgiler uydurabildiğini söylüyor. Şirketin bunu bu kadar normalleştirmiş olması aslında daha da endişe verici. Çünkü Google gibi Meta da bunu hızlıca düzeltecekleri önemli bir sorun olarak değil de bu işin doğal bir parçası gibi lanse ediyor. Çünkü şu an için bu durumun önüne geçecek bir çözümleri yok gibi görünüyor.

Nothing Phone (2a) Plus Resmen Tanıtıldı