MediaTek Dimensity 9400, sektörün en hızlı yonga seti olacak

MediaTek Dimensity 9400

Nisan ayında Samsung, sektörün en hızlı LPDDR5X RAM’ini tanıttı ve bu bellek, 10,7 Gbps’ye ulaşan veri aktarım hızlarıyla dikkat çekti. Şimdi de MediaTek ile iş birliği yaparak Dimensity 9400 işlemcisi ile eşleştirme doğrulamasını tamamladı.

Samsung, bu süreçte MediaTek’in yaklaşan amiral gemisi Dimensity 9400 işlemcisini 16 GB yeni LPDDR5X RAM ile eşleştirerek bellek hızını test etti. Üç ay süren test süreci, oldukça uzun bir zaman dilimini kapsadı. MediaTek, testle veya Dimensity 9400’ün tamamıyla ilgili herhangi bir ayrıntıyı henüz paylaşmamış olsa da, Dimensity 9400’ün bu son teknoloji RAM teknolojisini destekleyen ilk çip olacağını varsaymak güvenli. MediaTek, SoC’nin yalnızca 2024’ün ikinci yarısında piyasaya sürüleceğini doğruladı.

Samsung’un yeni LPDDR5X’i, önceki nesle kıyasla hem güç verimliliğinde hem de performansta %25’lik bir iyileştirme vaat ediyor. Yeni bellek ayrıca ses-metin üretimi gibi görevler için cihaz içi yapay zeka (AI) performansının iyileştirilmesiyle de övülüyor.

MediaTek Dimensity 9400

LPDDR5X’in erişim alanı, sadece akıllı telefonlarla sınırlı kalmayıp, otomotiv sektöründe de özellikle otonom araçlar gibi yapay zeka destekli özelliklerde uygulama alanı bulabilir. Bu durum, yeni bellek teknolojisinin farklı endüstrilerde de önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

MediaTek’in Kurumsal Kıdemli Başkan Yardımcısı JC Hsu, bu geliştirme hakkında şu yorumları yaptı:

“Samsung Electronics ile bu iş birliği, MediaTek’in yeni nesil Dimensity yonga setini LPDDR5X hızları için doğrulanan dünyanın ilk yonga seti konumuna getirdi. Bu, benzeri görülmemiş düzeyde yapay zeka işlevselliği ve mobil performans anlamına geliyor. Güncellenen mimari, geliştiricilerin ve kullanıcıların gelişmiş yapay zeka yeteneklerinden yararlanmalarını ve pil ömrü üzerinde minimum etkiyle daha geniş bir özellik yelpazesinin keyfini çıkarmalarını sağlıyor.”

Bu yeni donanım kombinasyonunun gerçek dünya performansına nasıl yansıyacağı henüz belli değil. Dimensity 9400’ün kendisi hakkındaki detaylar henüz gizli olduğundan, yonga setinin yetenekleri hakkında daha net bir resim elde etmek için resmi lansmanı beklememiz gerekecek. Ancak, bu işbirliğinin getirdiği yenilikler, mobil performans ve yapay zeka işlevselliğinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Uygun fiyatlı Honor X60i’n tüm özellikleri belli oldu