Yapay zeka yazılımları artık günümüzde bazı sınırlara dayanmaya başladı. Hızla gelişen bu alanda Michigan Üniveristesi’nden bazı araştırmacılar, yazılımlarını geliştirmek için mahkemelerden yardım alıyor.
Öğrenen makineler, yapay zeka sistemleri ve yalanı anlayan yazılımlar. Teknolojinin geldiği noktayı anlamamızda bize yardımcı olan kelimeler. Bu haberimiz ise sizi daha çok şaşırtacak. ABD’de faaliyet gösteren Michigan Üniversitesi araştırmacıları yalan söyleyen insanları anlayan bir yazılım geliştiriyor. Bu yazılım, arkadaşında AI yani yapay zeka algoritmalarına sahip. Ancak yazılımın geliştirilmesinde ilginç bir yöntem kullanılıyor.
Söz konusu yazılımı mükemmelleştirmek adına araştırmacılar, mahkemelerden yardım alıyor. Yargılanan insanların tutum ve davranışlarını kayıt altına alan araştırmacılar, elde ettikleri verileri kendi yazılımlarına tanıtıyor. Yapılan bu uygulamanın yazılımını %25 oranında iyileştirdiği bilgisi paylaşılıyor. Bu yöntemden önce yazılımlarının %50 oranında doğru karar verdiği söyleyen araştırmacılar, mahkemelerden elde ettikleri verilerle oranı %75’e ulaştırdıklarını belirtiyor.
Kişilerin vücut sıcaklığı, nabız ve tansiyon bilgileri, hareketleri, ses tonu ve vurguları gibi çok sayıda değişkeni inceleyen ve elden geçiren yazılım, yalan söyleyen her 100 kişiden 75’ini belirleyebiliyor. Söz konusu yazılımın, şimdiye kadar kullanılan yalan dedektörleri arasında en iyisi olduğu da vurgulanıyor. Benzer teknolojiler farklı ülkelerde de hızla geliştirilmeye devam ediyor.