macOS 10.14 Mojave Public Beta çıktı!

Mojave Public Beta

Apple, herkesin yükleyebileceği macOS 10.14 Mojave Public Beta sürümünü bugün yayınladı. Eğer Mac sahibiyseniz Mojave Public Beta’nın nasıl yükleneceğini haberimizde bulabilirsiniz.

Apple, geçtiğimiz gün iPhone ve iPad sahipleri için iOS 12 Public Beta sürümünü yayınlamıştı. Herkesin yükleyebileceği Public Beta sürümü bugün macOS için de yayınlandı.

macOS 10.14 Mojave Public Beta sürümünü yayınlayan Apple, şimdilik stabil bir macOS deneyimi sunamıyor. Bazı uygulamalar Public Beta’da aniden kapanabiliyor. Peki, Mojave Public Beta nasıl yükleniyor?

Mojave Public Beta nasıl yüklenir?

1.Adım: Safari üzerinden buradaki linke tıkladıktan sonra; Sign In bölümünden Apple ID’niz ile giriş yapın.

2.Adım: Giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan Enroll Your Devices seçeneğine tıklayın.

3.Adım: Enroll Your Devices ekranında “Download Profile” seçeneği bulunuyor. Bu seçeneğe tıklayın ve profili Mac’e yükleyin. Profil yüklendikten sonra cihaz kapanıp açılacaktır.

4.Adım: Cihaz açıldıktan sonra Mac App Store>Güncellemeler bölümünden Public Beta’yı yükleyebilirsiniz.

macOS Mojave 10.14

macOS 10.14 Mojave ile gelen yenilikler

Güncelleme ile gelecek olan ve dikkat çeken yenilik karanlık tema. macOS 10.13 ile başlayan karanlık tema, şimdi sistemin tamamında kullanılabilecek. Özellikle yazılımcılar için XCode‘un karanlık tema ile kullanılması göz sağlığını korumak için büyük bir adım olacak.

Ekran görüntüsü almada Apple seviye atlıyor. macOS’te aldığınız ekran görüntüsünü iOS 11’deki gibi düzenleyebileceksiniz. Ayrıca ekranın görüntüsünü video olarak da kaydedebileceksiniz.

Apple’ın bir cihazda başla diğer cihazda devam et özelliği bu macOS sürümü ile seviye atlıyor. Continuity Camera isimli özellik sayesinde; iPhone’dan çektiğiniz fotoğrafı, o an düzenlediğiniz belgeye anında aktarabiliyorsunuz. Bir nevi iPhone’un kamerası Mac’in kamerası oluyor.

Daha çok Finder ve masaüstü iyileştirmeleri ile gelen macOS 10.14, Desktop Stacks adı verilen özellik ile karmaşıklığa son verecek. Desktop Stacks özelliği sayesinde masaüstündeki tüm belgeler tek tıklama ile gruplandırılabilecek. Örneğin; fotoğraflar bir yere ve dokümanlar bir yere ikon şeklinde sıralanabilecek.

Finder’a nihayet (!) galeri özelliği geliyor. Fotoğrafları ve dosyaları galeri modu ile açmadan büyük bir şekilde görebileceksiniz. Ayrıca hızlı eylemler sayesinde fotoğrafları seçerek PDF oluştur gibi hayat kolaylaştıran özellikler sunulacak.

Türkiye’de kullanımda olmayan ancak iOS 11 ile gelen Apple News uygulaması macOS’e ekleniyor. Güncelleme ile ayrıca Sesli Notlar uygulaması da Mac’lere geliyor. FaceTime konusunda ise iOS 12’de olduğu gibi 32 kişiye kadar konferans görüşmesi yapabiliyorsunuz.

Gelelim güvenlik ve gizlilik konusunda. Apple burada çıtayı Allahuekber Dağları‘na çıkarıyor. macOS 10.14 güncellemesi ile artık tüm verileriniz Mac’te saklanıyor. Donanımsal ve yazılımsal olarak 3. kişilerin Mac’inize müdahale etme şansı ortadan kaldırılıyor. Güvenlik konsunda tartışmasız piyasada en iyi olan Safari, sizi izleyen tüm 3. parti tracking servislerini engelleyecek.

macOS 10.14 ile Mac App Store da değişiyor. Yeni Mac App Store’un görünümü iOS 11 ile gelen App Store’a çok benziyor. Yeni Mac App Store sayesinde uygulama keşfetmenin de önü açılacak. Apple’ın Mac App Store ile iOS App Store’u birleştireceği söyleniyordu. Ancak Apple bunun mümkün olmadığını etkinlik sırasında açıkladı.

macOS 10.14 alacak modeller

2011 başı veya daha yeni MacBook Pro

2015 başı veya daha yeni MacBook

2011 ortası veya daha yeni MacBook Air

2011 başı veya daha yeni iMac

2017 sonu iMac Pro

2013 sonu Mac Pro

2011 ortası veya daha yeni Mac Mini