Lyrebird Studio, AWS’yi tercih etti

Lyrebird Studio

Amazon Web Services (AWS), Lyrebird Studio ’nun 1,5 milyardan fazla kullanıcıya sorunsuz yapay zeka deneyimleri sağlamasına yardımcı oluyor

Amazon Web Services (AWS), son teknoloji görüntü işleme ve yapay zekadan yararlanarak mobil uygulamalar geliştiren önde gelen küresel geliştirici ve yayıncı Lyrebird Studio’nun, fotoğraf düzenleme uygulamaları, ses ve video düzenleyicileri ile sosyal araçlardan oluşan koleksiyonunu geliştirmek için bulut sağlayıcısı olarak AWS’i tercih ettiğini duyurdu.

Lyrebird Studio’nun yolculuğu, 2010 yılında şirketin kurucusu Ömer Gündeşli’nin bir fotoğraf işleme/değiştirme yazılımı yaratmasıyla tek kişilik bir operasyon olarak başladı. Bugün, Lyrebird Studio çoğunlukla ToonApp (kendinizi çizgi film karakterine dönüştürme), FaceLab (yapay zeka ile yüz değiştirme) Cosmo (güzellik kamerası) gibi yapay zeka destekli fotoğraf düzenleme uygulamalarına odaklanıyor. Bu uygulamalarla kullanıcılar fotoğraflarına efektler ekleyebiliyor, makyaj yapabiliyor, ışığı ve arka planı değiştirebiliyor veya sağlanan yapay zeka araçlarıyla fotoğraflarını “büyülü” bir hale getirebiliyor. Piyasada 50’den fazla ürünü bulunan Lyrebird Studio’nun uygulamaları şu anda Android ve iOS’ta 1,7 milyar indirmeyi geçmiş durumda ve kullanıcılarına 20’den fazla ülkede 150’den fazla dilde hizmet veriyor.

Lyrebird Studio’nun buluta geçişi, hem ihtiyaç hem de bulut sunucuların en uygun maliyetli seçenek olduğunu görmeleri doğrultusunda 2015 yılında, AWS servislerini kullanmaya başlamalarıyla oldu. Tek bir bilgisayarda birden fazla sanal makine çalıştırabilirsiniz, ancak sanal makineleri bulut ortamında çalıştırdığınızda, bunlara bulut sunucu adı veriliyor. Sanal makineleri bulutta çalıştırmak, kuruluşların kaynakları paylaşarak ve ölçeklendirerek maliyet etkinliğinden yararlanmalarına olanak tanıyor. Lyrebird Studio, 2022 yılında AWS üzerinde G5 bulut sunucularından (instance) AWS’in kendi üretimi olan EC2 inf2 bulut sunucularına geçti. Bu süreçte, kavram kanıtı (POC) aşaması 2-3 hafta sürdü ve ardından hizmet başına yaklaşık bir ay zaman aldı. Şirket, AWS Inferentia kullanarak yaratmaya ve büyümeye devam ediyor, kullanıcılarıyla birlikte görsel hikayeler anlatmanın olağanüstü yollarını keşfediyor.

Amazon Web Services

AWS Inferentia, maliyetleri yüzde 31 azalttı

AWS Inferentia, arama ve öneri motorları, bilgisayarlı görü, konuşma tanıma, doğal dil işleme (NLP), kişiselleştirme ve dolandırıcılık tespiti gibi makine öğrenimi çıkarım uygulamalarını çalıştırmak isteyen şirketler için ve ayrıca üretken yapay zeka modelleri (büyük dil modelleri ve difüzyon modelleri) gibi daha karmaşık modelleri eğitmek ve dağıtmak için ideal bir çözüm. Uygulama mağazası listelerinde en üst sırada yer alacak uygulamalar geliştirmeyi hedefleyen Lyrebird Studio, AWS Inferentia2 tarafından desteklenen Amazon EC2 Inf2 bulut sunucuları ile maliyetleri düşürme, yanıt sürelerini kısaltma, ölçeklenebilirlik konusunda daha esnek olma ve aynı kalitede hizmetleri daha fazla kullanıcıya daha düşük maliyetle sunma imkanı elde etti. Derin öğrenme (deep learning – DL) odaklı tasarlanan Amazon EC2, üretken yapay zeka modelleri için de en düşük maliyetlerle yüksek performans sunuyor. Amazon EC2, büyük dil modelleri (LLM) ve ‘vision transformer’ gibi derin öğrenme modellerini de destekliyor. Inf2 bulut sunucuları metin özetleme, kod geliştirme, video ve görüntü geliştirme, konuşma tanıma, kişiselleştirme ve dolandırıcılık tespiti çıkarımlarının yürütülmesi için de kullanılıyor.

Amazon EC2 Inf2 bulut sunucuları, şirketin yüzde 10 daha hızlı çıkarım, GPU tabanlı Amazon EC2 bulut sunucularına kıyasla yüzde 24 daha yüksek işlem hacmi ve maliyetlerde yüzde 31’lik önemli bir azalma kaydetmesini sağladı.

Gündeşli, AWS Inferentia2 çipleri ile özellikle ölçeklendirme kabiliyetlerini güçlendirdiklerini belirtiyor. Önceden, yeterince GPU kaynak bulamama ihtimalleri olduğu için uygulamalarının ücretsiz özelliklerini az sayıda tutmak zorunda kalıyorlardı. Bu da daha düşük gelir elde ettikleri ülkelerde bazı özellikleri kullanıma sunamayacakları anlamına geliyordu.

Lyrebird Studio Kurucusu Ömer Gündeşli konuyla ilgili şunları söyledi: “Kullanıcılarımıza en yeni özellikleri sunmak için çalışan özel bir yapay zeka ekibimiz var ve en hızlı ve sorunsuz hizmeti sunmamızı sağlayan servislerden yararlanmak istediğimiz için AWS ile yakın bir şekilde çalışıyoruz. Bu doğrultuda AWS Inferentia2 tarafından desteklenen Amazon EC2 Inf2 bulut sunucuları ile, kullanıcı sayıları açısından daha düşük maliyetlerle daha yüksek ölçeklendirme yapmamızı sağlayarak, yanıt sürelerimizi kısaltmamıza ve daha iyi bir deneyim oluşturmamıza olanak tanıyor. Bir trend yakaladığımızda yeterli sayıda bulut sunucuya erişebildiğimiz için, ürün ve kullanıcı tabanımızı büyütmeye devam ederken her trafik seviyesinde aynı kalitede hizmet sunabiliyoruz.”

AWS Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “Lyrebird Studio, AWS servislerinden yararlanarak en son yapay zeka teknolojileriyle kullanıcılarına kesintisiz ve sorunsuz deneyimler sunuyor. Yapay zeka ve üretken yapay zeka gibi teknolojiler çok heyecan verici ve fırsatlarla dolu, ancak bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. AWS, Lyrebird Studio gibi şirketlerin, yüksek uygulama performansı elde etmelerine, keyifli kullanıcı deneyimleri oluşturmalarına ve rekabetçi ve sürdürülebilir bir şekilde büyürken her şeyi uygun maliyetle yönetmelerine olanak tanıyor. Onlarla çalışmaktan ve başarı yolculuklarında onları desteklemekten heyecan duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye Dünyanın En Fazla Citroën Ami Satılan 3. Ülkesi Oldu!