ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerginlik, Kuzey Kore hacker’larının ABD’de kurulu olan Sony Pictures’a saldırması ve on milyonlarca dolarlık zarar vermesiyle zirveye tırmanmıştı.
ABD Başkanı Barack Obama, 2014 sonunda medya önüne çıkıp Kuzey Kore’ye benzer şekilde bir cevap verilecek açıklamasını yapmıştı. O günden beri de ABD’nin Kuzey Kore’ye dijital saldırı yapması bekleniyor. 2015 içinde kısa bir süre için de olsa Kuzey Kore’nin internet bağlantısı tamamen kopmuş, ülke karanlığa gömülmüştü ancak bunun ABD tarafından gerçekleştirildiğine dair bir ipucu bulanamadı.
Şimdi yeni gelen bir haberse ABD’nin, aynı İran’a yaptığı gibi, Stuxnet benzeri özel bir virüsle Kuzey Kore’ye saldırdığını ancak Kuzey Kore’nin askeri dijital güvenlik birimlerinin saldırıyı engellediğini söylüyor.
ABD, sadece Sony saldırısına karşılık vermek için değil, Kuzey Kore’nin endişe yaratan nükleer silah programını sabote etmek için de bu ülkenin dijital sistemlerini ve nükleer tesislerini hedef almış durumda.
ABD’nin bu sefer kullandığı virüs, yine Stuxnet’in geliştiricisi tarafından yazıldı ve internette serbestçe dolaşırken Kuzey Kore dilinde yazılmış bir içerikle karşılaşırsa söz konusu sistemlere bulaşıp hasar vermesi için programlandı.
Kuzey Kore’deki nükleer program ise ironik bir şekilde, Alman Siemens grubunun kurduğu dijital sistemler ve Microsoft Windows işletim sistemleri üzerinde çalışıyor. Yine de Kuzey Koreli güvenlik uzmanlarının, saldırılara karşı özel önlemler aldığı ve ABD’nin bu seferlik başarısız olduğu anlaşılıyor.