Google’ın Uçağı Fena Çakıldı

w1 s2 googledrone a 20140416 e13975318245471

Google’ın, internete erişmede zorluk çeken bölgeler için geliştirdiği insansız uçaklarla havadan kablosuz internet servisinde endişe verici gelişmeler yaşanıyor.

w1-s2-googledrone-a-20140416-e1397531824547[1]

İnsansız hava araçları ve robotlar geliştiren Titan isimli bir firmayı milyar dolarlar ödeyerek satın aldıktan sonra kendi planları çerçevesinde dev kanatlı ve güneş enerjisiyle çalışan insansız uçaklar geliştiren Google’ın Mayıs ayı başında New Mexico’da kaldırdığı uçaklardan birinin, kalkıştan kısa süre sonra yere çakıldığı anlaşıldı.

50 metrelik kanat genişliğine (Boğaziçi köprüsünün denizden yüksekliği kadar) sahip dev insansız uçağın New Mexico üzerinde aylarca hiç yere inmeden ve enerjisini güneşten alarak uçması ve bölgede internete erişimde zorluk yaşayan müşterilere internet servisi sağlaması planlanıyordu. Ancak Google sözcüsü, servisin testleri kapsamında kaldırılan uçağın beklenmedik şekilde düştüğünü doğruladı. Bu kaza, ABD havacılık otoritelerinin Google veya başka şirketlere, büyük şehirler üzerinde internet bağlantısı sağlayacak insansız hava araçları uçurması konusunda izin verme ihtimalini biraz daha düşürmüş oldu. Ancak Google’ın gizli bir silahı daha var. Uçaklar yerine, düşmesi daha zor ve daha risksiz olan balonlarla internet erişimi sağlamayı planlayan Google, bu amaçla uzun süredir Project Loon ismli programının testlerini başarıyla sürdürüyor.