DSÖ Koronavirüs aşısı bulunamayacak iddiası ortalığı fena karıştırdı. Daha önce böyle bir iddia defalarca ortaya atılmıştı ancak kimse ciddiye almadı. Hadi gelin detaylara birlikte göz atalım.
Koronavirüs hastalığına karşı tüm dünya seferber oldu ancak Koronavirüs aşısı bulunamayacak iddiası büyük deprem yarattı. Şu anda 165 farklı aşı çalışması yapılıyor ve çoğu Avrupa ile ABD ülkelerine ait. Çin, Rusya ve İran bu çalışmalarda büyük bir öneme sahip. Türkiye’de de benzer aşı çalışmalarının olduğu biliniyor.
Koronavirüs aşısı hakkında çok fazla iddia var
DSÖ Başkanı Dr. Tedros A. Ghebreyesus; aşının bulunmama ihtimalini ortaya attı ve tüm tartışmalar buradan başladı. Dilerseniz öncesinde aşı ile ilgili çalışmalara bir göz atalım. Şu anda aşı için iki farklı yöntem geliştiriliyor. Bunlar çerçevesinde 165 farklı aşı sistemi geliştiriliyor.
Bunlardan ilki virüsün genetiğine odaklanıyor. Virüs tüm zayıflıklarını genetik kodlarında barındırıyor. Ayrıca tedavi yöntemleri de bu genetik kodlarda yatıyor. Bilim insanları her ne kadar bu yönteme büyük önem verseler bile yine de alternatif bir sistem daha bulunuyor. Virüsü zayıflatan bilim insanları, hemen ardından aşı yüklemesi yapabiliyor. Böylece aşı ile ilgili daha olumlu sonuçlar elde etmek mümkün hale geliyor.
Boğaziçi, Ege, Ankara, ODTÜ, Dokuz Eylül, Selçuk, Acıbadem, Erciyes, Bezmialem üniversiteleri aşı konusunda çok yoğun çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların ne boyutlarda başarılı olacağı henüz bilinmiyor. Ancak DSÖ tarafından yapılan açıklamalar moralleri biraz bozdu. Sizce DSÖ, aşı konusundaki açıklamalarında haklı olabilir mi? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.