Karadeniz’in en eski yerleşim yeri ortaya çıktı!

karadeniz

Yürütülen çalışmalar sonucunda Karadeniz bölgesinin en eski yerleşim yeri keşfedildi. İşte konu ile ilgili tüm detaylar.

Karadeniz’in en eski yerleşim yeri ortaya çıktı! Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan İnönü Mağarası’nda yürütülen arkeolojik kazılarda, Batı Karadeniz bölgesinin en eski yerleşim yeri gün yüzüne çıkarıldı. Daha önce beş farklı kültüre ev sahipliği yapmış olan bölgenin en eski yerleşim yeri olduğu tespit edildi.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Alacabük Köyü’nde yer alan İnönü Mağarası, binlerce senelik tarihiyle kazı faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. 2017’de başlayan kazı çalışmaları Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Hamza Ekmen’in öncülüğünde yürütülüyor.

Karadeniz’in en eski yerleşim yeri ortaya çıktı!

Dr. Gülden Özkalalı Ekmen ve Araştırma Görevlisi Ali Güney’in öğrenciler ile birlikte sürdürdüğü kazı çalışmalarında, milattan önce 4500-1000 ve milattan sonra 10-12’li yıllara ait bulgular içeren kalıntılar ortaya çıktı.

Bulunan kalıntılar bölgede daha önce beş farklı kültürün yaşamış olduğunu ortaya koyuyor. Bulgular araştırmacılar tarafından ayrı ayrı inceleniyor. Elde edilen bulgular o dönemin yaşayışına dair pek çok bilginin gün yüzüne çıkmasını sağlayacak.

4500 yıl öncesinden süt üretimi

Dr. Hamza Ekmen, Batı Karadeniz’in tarihine yönelik önemli ipuçları elde ettiklerini söyledi ve şunları ekledi:

“Mağarada günümüze en yakın tarihe ait birinci tabaka Selçuklu ve Bizans dönemlerini kapsıyor. Erken Demir Çağ’ına tarihlenen ikinci tabakada ele geçen buluntular Balkan-Trakya göçlerine ilişkin veriler sunuyor. Geç Tunç Çağı’na tarihlendirilen üçüncü tabakada bulunmuş tohum kalıntıları ve dokumacılıkla ilişkili eserler Ereğli Müzesi’nde sergileniyor.

Erken Tunç Çağı’na tarihlendirilen dördüncü tabakada ise süte dayalı bir üretimin günümüzden yaklaşık 4 bin 500 yıl önce yapıldığını gösteren kalıntılar bulundu. İnönü Mağarası’nın beşinci tabakası, mağaranın ilk sakinlerine ait izleri barındırıyor ve Batı Karadeniz kıyısında bugüne kadar sistemli arkeolojik araştırmalarla tespit edilmiş en eski yerleşimi temsil eder. Genel olarak bakıldığında, İnönü Mağarası kazılarında elde edilen buluntu ve kalıntıların niteliği içinde bulunduğumuz coğrafyada tarih öncesi dönemlerde oldukça gelişmiş ve yüksek sanat seviyesine sahip topluluklarının yaşadığına dair güçlü kanıtlar sunuyor.”

Kripto para yatırımcılarının yüzü gülüyor!