Kamelya Güneş Enerjisi ile Birleşti

kamelya5

İsmini büyük kırmızı beyaz çiçekler açan bir bitkiden alan Kamelya üstü kapalı ve içinde oturma yerleri bulunan genellikle ahşaptan yapılan bir yapıya sahipler.Teknoloji ile bütünleştirilerek ise güneş enerjili şarj istasyonlarına dönüştürüldü.

Bu kamelyaları toplum ve çevre için daha yararlı duruma getirmek için Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) kendi yerleşkesinde Bedirhan Şen ve Emir Karaytuğ tarafından Enerji Etüt- Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENERMER) desteğiyle kamelya görevi yapacak güneş enerjili şarj istasyonu kuruldu. Bu kamelya yer fıstığı şeklinde yapıldı bunun nedeni ise yer fıstığının Osmaniye’de yaygın olarak tarımı yapılması ve simgesi olarak değerlendirilmesidir. Kamelya iki adet oturma alanına ve dahili lambaya sahip. Kamelya içerisinde şarj hizmetinin yanı sıra zaman geçirmek ve kitap okumak için kullanılıyor.Parklarda ve piknik yerlerinde yada toplu yaşam alanlarımızın gerçekleştirildiği sitelerimiz, bahçelerimiz gibi dış mekanlarda gölgelenmek, dinlenmek ve hoş vakit geçirmek için amacıyla kullandığımız, üstü kapalı ve içinde oturma yerleri bulunan ve kurulum amacına göre zevkimize veya zemine göre farklı geometrik şekiller ile yapılan ahşaptan, demirden veya farklı bir malzemeden yapılan kamelyalar insanların dinlenmek için tercih ettiği en önemli ortamlar olarak görülüyor.

kamelya_001_a

Araştırma görevlileri de bu ortamları birer teknolojik yapıya dönüştürme niyetindeler.Şen, prejo ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Şarj istasyonumuzu Osmaniye’nin simgesi yerfıstığına benzetmeye çalıştık. Modern , özgün ve yerel değerlere bağlı bir çalışma oldu. Şarj istasyonu sayesinde telefon , tablet, dizüstü bilgisayar gibi her türlü mobil cihaz şarj edilebilecek. Aynı zamanda yine güneş enerjisinden beslenen iç aydınlatmasıyla geceleri de güzel bir dinlenme, kitap okuma ortamı olarak kullanılabilecek.”

Google Chrome Kullanıcıları Dikkat!