İşte Apple’ın gizli ortağı

Apple için zor günler! Eski çalışanı şikayetini geri almayacağını duyurdu

Dünyanın en önemli teknoloji markalarından biri olan Apple’ın bu kadar başarılı olmasının sebeplerinden biri de kuşkusuz kurduğu ortaklıklar.

İşte Apple’ın gizli ortağı. Apple, kendisine has kullanıcı kitlesi ve günden güne büyüyen “kaliteli cihazların markası” algısıyla, dünya teknoloji gündemine yön vermeye devam ediyor. Her yıl bir yeni modeli çıkan iPhone markasıyla, akıllı telefon sektöründe önemli bir paya kavuşan şirket, ayrıca iPad’den MacBook’a kadar pek çok önemli teknoloji kategorisinde de zirveye oynuyor. İşte şirketin bu başarısının ardında yatan en önemli etkenlerden biri de hiç  kuşkusuz geliştirdiği ortaklık ağı.

Bilindiği üzere, şu an dünya genelinde bir çip krizi var. Otoriteler bu krizin 2022’nin ortalarına kadar çözülmesinin pek mümkün olmadığını, gerekli adımların hızlıca atılmaması ve pandeminin yavaşlamaması halinde ise sürecin 2023 yılına sarkmasının kesin gibi göründüğünü belirtiyor. Bununla birlikte, Apple’sa bu süreçten en az etkilenen isimlerden biri. Sebebi ise şirketin dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC ile kurduğu iş ortaklığı.

Apple ofise dönüş tarihini erteleyen şirketler arasına katıldı

İşte Apple’ın gizli ortağı

Halihazırda TSMC’nin en büyük müşterisi Apple. Peki ne kadarlık bir büyüklükten bahsediyoruz dersiniz? Şöyle izah edelim; TSMC’nin gelirlerinin %25’ine yakını Apple kaynaklı. Şirket geride bıraktığımız sene 45 milyar dolar civarında bir gelir beyan ettiğine göre demek ki Apple’dan TSMC’ye 11 milyar doların üzerinde bir kaynak transferi yapılmış.

Hal böyle olunca da, TSMC için en önemli müşteri de Apple oluyor. Peki bu kanıya nereden varıyoruz? Çok basit. Şirket bu yıl müşterilerine artan hammadde masrafları ve karşılanamayacak boyutlara gelen talepleri bahane göstererek ortalama %20 civarında bir zam yaptı, tabi Apple hariç. Şirket tarafından Apple’a yapılan zam oranı ise sadece %3 seviyesinde kaldı. TSMC’nin böyle bir hamle yapmasının arkasında yatan en önemli sebeplerden biri de, hiç kuşkusuz Apple’ı kapmak isteyen Samsung’a karşı tedbirli olmak ve en büyük müşterisini kimselere kaptırmamak.

Sonuç olarak bu durumdan her iki firma da kazançlı çıkacak. Bir taraf en önemli müşterisini elinde tutmaya devam edecekken, diğer taraf ise içinden ne zaman çıkılacağı öngörülemeyen çip krizi sürecinde, kendi ihtiyacının önemli bir kısmını garantilemiş olacak.

Huawei’nin katlanabilir telefonunda flaş gelişme