iPhone’un kamera lensi gerçek safir değil!

iphone 7 kamera lensi

Kamera lenslerinin çizilmesini öncelemek için kullanılan safir parçalar hakkında ilginç bir iddia var. İddia Apple’ın gerçek safir kullanmadığı yönünde.

Apple son yıllarda ürün tanıtımlarında eskisine oranla çok daha az bilgi paylaşıyor. Batarya kapasitesi, işlemci frekans hızı ve RAM miktarı gibi değerler artık ikinci planda. Ancak haberimize konu olan safir kamera koruması şimdiye kadar pek gündeme gelmeyen bir konuydu.

iPhone kamerasının çiziklerden korumak amacıyla safir bir camla korunduğu biliniyor. Apple’ın internet sitesinde yer alan detaylı teknik özellikler listesinde bu bilgi paylaşılıyor. Ancak JerryRigEverything isimli YouTube kanalı bu camı incelediğinde şaşırtıcı bir bilgiye ulaşmayı başarmış.

2013 yılında duyurulan iPhone 5s modelinden bu yana safir kristal ile kamerayı koruyan Apple tam anlamıyla saf safir kullanmıyor. Kullanılan bu özel materyal, telefonun dış kısmından ölçüldüğünde farklı, iç taraftan ölçüldüğünde ise farklı bir sonuç veriyor. Normal şartlar altında Mohs sertlik skalasına göre 9 değerine sahip. Ancak Apple’ın iPhone kamerasında kullanılan safir kristal yüzey aynı skalada 6 şiddetinde çizilmeye başlıyor.

İsminin hakkını veren JerryRigEveryThing, elektron mikroskobu altında bu camı inceleme altına alıyor. Sonuç ise şaşırtıcı. Apple’ın patent dosyalarından da doğrulanabilen bu durum, firmanın sadece camın dış yüzeyinde safir kullandığını gösteriyor. İç tarafta ise silikon bazlı bir materyale yer verilmiş. Dolayısıyla kamera camı gerçek safire göre daha kolay çizilebiliyor. Bu uygulamanın maliyetleri düşürmek için yapıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. İlginç videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Google 4 Ekim’de neler duyurdu?