iPhone’un Çin’deki durumu tahmin edilenden kötü

123

Analist Ming-Chi Kuo, Apple ve iPhone hakkında pek iyi yorumda bulunmadı. Kuo, Çin’deki talebin düşmeye devam edeceğini vurguladı.

Geçtiğimiz sene Kasım ayında Çin’in Zhengzhou üretim tesisinde işçi protestoları yaşandı. Bu yüzden yaklaşık 12 milyon daha az iPhone 14 Pro ve Pro Max sevkiyatı gerçekleşti. 2022’nin 4. çeyreğinde iPhone gelirleri de daha düşük oldu. Ming-Chi Kuo, iPhone gelirlerinin 2023 4. çeyreğinde de benzer kader yaşayacağını ileri sürdü.

Kuo yaptığı açıklamada, “Apple’ın Çin pazarındaki ivmesi beklenenden daha zayıf. iPhone’un Çin’deki düşüşü devam edecek. Huawei’nin kuvvetli şekilde geri dönüşü Çin pazarında yapısal değişikliğe neden oldu” dedi.

iphone

iPad ve Mac satışlarında da düşüş var. Koreli blog sitesi Naver yayınladığı son raporunda Apple’ın satışları yukarı çekmek için ucuz MacBook çıkarmak istediğini iddia etti. Ming-Chi Kuo da kısa süre önce şirketin MacBook sevkiyatlarını ve satışlarını arttırmak istediğini, bu yüzden düşük maliyetli MacBook serisi çıkarmayı planladığını söyledi.

Weibo’da paylaşılan başka bir iddiaya göre ucuz MacBook’lar kompakt ve öğrenci dostu modeller olacak. 12 ve 13 inç’lik iki model piyasaya sürülecek. Cihazların 700 doların altında fiyatla satışa sunulacağı ifade ediliyor. Yüksek performanslı Chromebook’lar yaklaşık 700 dolara alınabiliyor. DigiTimes geçtiğimiz ay yayınladığı raporda şirketin 2024 sonlarında ucuz MacBook çıkarabileceğini belirtmişti. Bu raporda ucuz modellerin Google’ın Chromebook’uyla olan rekabette Apple’a yardımcı olabileceği ifade edilmişti.

Birbirinden farklı kaynaklar ait ancak birbirini doğrulayan iddialar ucuz MacBook’ların geleceğini üstüne basa basa söylüyor. Neler olacağını artık önümüzdeki aylarda birlikte göreceğiz.

Marvel’ın yeni dizisi Echo’dan ilk fragman