iPhone X için gece İstanbul’da kuyruklar oluştu! iPhone X’e 7 bin lira verilir mi?

iphone x 15

iPhone X ülkemizde yaklaşık 7 bin lira! Peki iPhone X’e, daha doğrusu bir telefona bu kadar para verilir mi?

Ve beklenen an geldi. Apple’ın “Geleceğin iPhone’u” olarak lanse ettiği telefonu iPhone X, geçtiğimiz gece yarısından itibaren Türkiye’de de satışa sunuldu. Uzun süredir teknoloji gündemini meşgul eden telefon için gece saatlerinde İstanbul’daki birçok mağazada uzun kuyrukların oluştuğu görüldü. Gerek Twitter gerekse de Facebook üzerinden paylaşılan gönderilerde, bu duruma esprili dille yaklaşanlar olduğu gibi ülkemiz ekonomisini göz önüne alarak bu denli yüksek paraların “israf” anlamına geldiğini savunanlar da hiç az değil.

Tabii “gündemi meşgul eden telefon” dedik, ama isterseniz bunun sebeplerini de açıklayalım 

iPhone X, Apple’ın Home (Touch ID) tuşuna yer vermediği ve ön tarafta tamamen ekran unsurunu barındırdığı ve yüz tarama sistemini (Face ID) kullandığı ilk telefonu.

Ayrıca ürün, yüksek fiyat etiketleriyle de birçok ülkede gündem maddesi olmuştu. Ülkemize bakacak olursak, iPhone X’in başlangıç fiyatı 6099 TL. 256GB depolamalı versiyonu ise 6899 TL’ye satılıyor. Yani kısaca özetlemek gerekirse, serinin en pahalı telefonu. Aynı zamanda ülkemizde de satışa sunulmuş en pahalı telefon olarak iPhone X’i gösterebiliriz.

iPhone X için gece İstanbul'da kuyruklar oluştu! iPhone X'e 7 bin lira verilir mi?

iPhone X’in sorunları da oldukça fazla

Son günlerde yaptığımız haberlerde, yurt dışındaki birçok kullanıcının iPhone X telefonlarında yaşadıkları sıkıntıları sizlerle paylaşıyoruz. Bunlardan ilki, iPhoneX’te kullanılan cam malzemenin dayanıksız olması ve kısa mesafeden düşse dahi daha ilk seferde kırılabilmesi. Diğer bir sorun, Face ID güvenlik – yüz tanıma sisteminin düzgün çalışmaması. Örneğin ikiz insanlarda yüz hatlarındaki farklılıklar tespit edilemiyor ve iki kişi de cihazı açabiliyor. Öte yandan 13 yaşına gelmemiş çocuklar da yüz hatları tam oturmadığından ötürü ebeveynlerinin cihazlarının kilit sistemini açabiliyor.

Peki iPhone X’e, daha doğrusu bir telefona bu kadar para verilir mi?

iPhoneX’in Avrupa’da 1100 Euro’nun üzerinde fiyatı var. Ülkemizdeki döviz kurlarına baktığımızda tablo pek parlak değil. Sadece 1100 Euro’yu TL’ye çevirirsek 5 bin liranın üzerinde bir fiyat çıkıyor. Tabii çeşitli vergiler ve kâr payı gibi unsurları da eklediğimizde fiyatın 7 bin liraya yaklaştığını görüyoruz. Yani telefon aslında zaten pahalı, ama vergiler ve yüksek kurlar sebebiyle pahalı fiyatının daha da pahalı hale geldiğini söyleyebiliriz.

Öte yandan, bildiğiniz üzere “amiral gemisi” olarak nitelendirilen bu tip telefonlar her sene düzenli olarak satışa sunuluyor. Dolayısıyla bu kadar kısa aralıklarla çıkan ve her yeni versiyonunda “şu şu özellikleri ekledik” tipi açıklamaların yapıldığı cihazlar için bu kadar fazla paranın verilmesi pek doğru değil. Tabii burada yine son söz yine kullanıcılara kalıyor.

Motorola, yeni reklam videosunda Samsung’a taş attı