Güçlü bir işlemci ile yüksek bir performansa ulaşan, cam yüzey tasarımı ile başarılı bir ergonomi sunan ve daha büyük bir kamera sensorü sayesinde fotoğraf kalitesi ile fark yaratan iPhone 8 Plus inceleme altında.
iPhone 8 Plus inceleme – İki yüzeyi de cam kaplı
iPhone 8 Plus ’a ilk baktığınızda , iPhone 7 Plus ile çok fazla benzerlik taşıdığını hemen görülüyor. Bir önceki nesil ile neredeyse aynı boyut değerlerine sahip olan iPhone 8 Plus, kenarların tasarımından tutun, Home tuşunun konumuna kadar aynı kalmış. Buna karşın ağırlığı 188 gram’dan 202 gram’a yükseldi. Bu ağırlık farkı, ürünü ele aldığınızda hemen hissedilebiliyor. Fakat ürünü birkaç saat kullandığınızda ise hemen alışıyorsunuz ve ürün size daha ağır gelmemeye başlıyor.
iPhone 8 Plus’un iPhone 7 Plus ile kıyasla daha ağır olmasının en büyük nedeni ,her iki yüzeyi cam kaplı olan kasa sisteminin altında, ürünü daha sağlam hale getiren çelik alaşımlı bir iskelet kullanılması. Arka yüzeydeki cam, benzer ürünlerden çok farklı. Arka yüzeyin rengi, ışığın şiddetine göre farkı renk tonlarına bürünüyor. Örneğin Gold modeli zaman zaman açık kahverengi veya beyaz olarak görünebiliyor. Çelik alaşımlı iskelet ise, iPhone 8 Plus’u darbelere ve bükülmelere karşı daha dayanıklı hale getiriyor. iPhone 8 Plus bu sayede 80 cm yükseklikteki yumuşak zeminli (Toprak, tahta vb..) düşüşlere dayanabiliyor.
Apple her ne kadar iPhone 8 Plus’da piyasanın en sağlam camı kullandığını söylese de, beton zeminli düşüşlerde cam’ın çatlayabileceği ihtimali oldukça yüksek. iPhone 7 Plus’da arka yüzeyin alüminyum olması, sadece çiziklerle kurtulmanızı sağlayabiliyordu. iPhone 8 Plus’da istenilmeyen bu duruma düşmemek için mutlaka bir koruma kılıfı kullanmanızı tavsiye ederiz.
Koruma kılıfından söz etmişken. iPhone 8 Plus’a iphone 7 Plus’ın kılıfları uyuyor. Yani çok beğendiğiniz bir kılıfı bu üründe de kullanabilirsiniz.
iPhone 8 Plus’da 5.5 inç büyüklüğündeki Truetone LCD ekran, 16:9 ekran formatını kullanıyor. Oldukça parlak ve renk doğruluğu yüksek olan bu ekran, kullanıcıya yüksek bir performans sunması ile ilgi çekiyor. Buna karşın burada kullanılan ekranın Galaxy S8’in OLED ekranından daha iyi olmadığını söylemeliyiz. OLED ekranlar tıpkı iPhone X’deki gibi çok daha yüksek bir kontrast değerine sahip oluyorlar ve görüntüyü çok daha canlı hale getirebiliyorlar.
Müthiş performans
iPhone 8 Plus’in iç dünyası yeniliklerle dolu. Sahip olduğu A11 Bionic adlı işlemci ikisi performans, dördü de düşük güç tüketim olmak üzere toplam altı çekirdekten oluşuyor. Bu işlemcinin benzer ürünlerle olan en büyük farkı ise, çok yüksek bir performansa ihtiyaç duyduğunda altı çekirdeği aynı anda çalıştırabilmesi. Bu gerçekten çok önemli bir özellik. Çünkü yaptığımız testlerde iPhone 8 Plus’un özellikle çoklu çekirdek testlerinde müthiş bir performans elde ettiğini gördük. Örneğin Geekbench testinde iPhone 7 Plus yaklaşık 6000, Galaxy S8’in de 6500’lük bir skor elde ederken, iPhone 8 Plus 10 000’in üzerinde bir değer ile rekor kırdı.
Benzer bir durum yeni nesil oyunlarda da gördük. Apple, iPhone 8 Plus’ın yeni nesil oyunları oynatabilmesi için yeni bir grafik yongası geliştirildi. 3GByte kapasiteli ve değişmeyen sistem belleğine rağmen müthiş bir oyun performansına ulaştık. iPhone 8 Plus hiçbir oyunda zorlanmıyor. Tüm oyunları herhangi bir takılma olmadan yüksek kalitede oynayabildik.
Pil konusuna gelince. iPhone 8 Plus, 2900 yerine 2691 mAh’lik bir pil kullanıyor. Bu pilin kullanım süresi en az iPhone 7 Plus kadar uzun olduğu söyleniliyor. Fakat yaptığımız testlerde iPhone 7 Plus’un 1 saat daha fazla dayandığını gördük. iPhone 8 Plus, yaklaşık 11 saatlik bir kullanım süresi le yine de başarılı sayılabilir. Bizi şaşırtan bir özellik ise, iPhone 8 Plus’ın kullanıma göre farklı davranması. A11 Bionic işlemci çalıştırılan uygulamaya göre ya çok güç harcıyor ya da çok az tüketiyor.
Unutmadan. iPhone 8 Plus, hem hızlı şarj hem de kablosuz şarj özelliğini destekliyor. Bu özelliğe sahip olmak için şarj adaptörlerini opsiyonel olarak satın almanız gerekiyor.
Apple, iPhone 8 Plus ile birlikte sadece 5Watt’lık bir güç kaynağı veriyor. Hızlı şarj için 29 Watt USB-C güç adaptörüne ve USB-C Lightning kablosunu almanız gerekiyor. Benzer bir durum kablosuz şarj için de geçerli.
En iyi kamera
Apple, Dual kamera teknolojisini ilk olarak iPhone 7 Plus modelinde kullandı. Arka yüzeyde iki adet lens bulunduran bu teknolojiye göre, bir adet Tele ve bir adet geniş açı lens yer alıyor. iPhone 8 Plus’da elbette bu teknoloji yer alıyor. Hatta Apple bu alanda pek bir değişiklik de yapmadı. 12 MP çözünürlük aynı kaldı. Buna karşın kameranın sensörünün boyutu arttı. Bunun avantajı iPhone 8 Plus’ın gün ışığında çok daha iyi fotoğraflar çekebilmesi. iPhone 7 Plus, fotoğraf kalitesi ile zaten fark yaratmıştı. İphone 8 Plus’da bu bir adım öne taşındı. Loi ışıkta fotoğraf performansı iPhone 7 Plus ile neredeyse aynı. İşin içine flash girdiğinde iPhone 8 Plus çok iyi fotoğraflar çektiğini söylemeliyiz.
Teleobjektif genel olarak başarılı. Fakat düşük ışıkta fotoğraf çekmek için çok zayıf olduğu bir gerçek. Optik görüntüleme sabitleme teknolojisi olsaydı durum farklı olurdu.
iPhone 8 Plus’un ön kamerası , iPhone 7 Plus ile kıyasla dokunulmadı. Buna karşın kameraların, A11 yongası sayesinde daha akıllı olduklarını söylemek mümkün. Arttırılmış gerçeklik ile kullanıcıya farklı bir deneyim sunan bu kameralar, aynı zamanda çekim yapmadan önce ortamı ve yüzleri algılayabiliyor ve çekim öncesi gerekli ayarları yükleyebiliyor. Ama bundan da önemlisi kuşkusuz Portre Işığı efekti. Dual kamera ile Portre modunda fotoğraf çeken kullanıcılar, çektikleri portrelerde farklı ışık senaryolarını oluşturabiliyorlar.
iPhone 8 Plus, saniyede 60 kare ile 4K veya 240 kare ile FullHD ağır çekim video kaydı da yapabiliyor.
Sonuç
iPhone 8 Plus, tasarımda müthiş bir değişikliğe sahip değil. Yine de arka ve ön yüzeyin cam kaplı olması birçok kullanıcının hoşuna gideceğini düşünüyoruz. Oldukça performanslı olan iPhone 8 Plus, piyasanın en iddialı kameralarına sahip. Buna karşın LCD ekran yerine OLED ekranın olmasını tercih ederdik. Ayrıca pil kapasitesi de daha iyi olabilirdi.
Sonuç olarak iPhone X’i pahalı bulan ve FaceID yerine Home düğmesini tercih eden kullanıcılar iPhone 8 Plus ile iyi bir tercih yapacaklarını gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz.
iPhone 8 Plus inceleme – Teknik Özellikler
İşlemci: Apple A11 Bionic
Ekran: 5.5 inç 1920×1080
Bellek/kapasite: 3 / 256 GByte
Kamera ön/arka: 7 / 12 MP
Boyut: 158.4 x 78.1 x 7.5 mm
Ağırlık: 202 gr
–