iPhone 15’ler pilin döngü sayısını gösteriyor

iphone 15

Şimdiye kadar iPhone’larda şarj döngü sayısı 3. parti uygulamalarla öğrenilebiliyordu. Bu durum iPhone 15’lerle birlikte değişti.

Bir iPhone’un pil döngüsünü kontrol etmek için 3. parti uygulamalar kullanmak gerekiyordu. Çıkan sonuçları notlara yapıştır, ‘last_value_CycleCount’ araması yap derken döngü bu şekilde görülebiliyordu. iPhone 15 serisinde her şey değişti. iPhone 15 modellerinde şarj döngü sayısı gösteriliyor. Twitter kullanıcısı Tech_Reve’in paylaştığı bilgilere göre döngü sayısı Ayarlar>Genel>Hakkında kısmında bulunuyor. Ayrıca iPhone 15’lerde döngü sayısına ek olarak üretim tarihi ve ilk kullanım tarihi bilgisi de gösteriliyor.

iphone 15

Şarj döngü sayısı pilin ne kadar ömürünün kaldığı ve ne kadarının kullanıldığı hakkında fikir veriyor. Apple’ın döngü sayısı ve pil kapasitesi hakkındaki açıklaması da şu şekilde:

“Apple lityum iyon piller, şarj döngüleri halinde çalışır. Pil kapasitesinin %100’üne eşit bir miktar kullanıldığında bir şarj döngüsü tamamlanmış olur, ancak tüm bu döngünün tek bir şarjda gerçekleşmesine gerek yoktur. Örneğin, gün içerisinde pil kapasitesinin %75’ini kullanabilir ve gece pili yeniden tam şarj edebilirsiniz. Sonraki gün %25’lik kısmı kullandığınızda, toplamda pilin %100’ünü deşarj etmiş olursunuz ve söz konusu iki gün tek bir şarj döngüsü sayılır. Bir döngünün tamamlanması birkaç gün sürebilir. Belirli miktarda şarj edildikten sonra her tür pilin kapasitesinde düşüş görülür. Lityum iyon pillerde ise her şarj döngüsünün tamamlanmasıyla kapasitede çok az bir miktarda düşüş olur. Apple lityum iyon piller, ürüne göre değişmekle birlikte, çok sayıda şarj döngüsü boyunca orijinal kapasitelerinin en az %80’ini koruyacak şekilde tasarlanmıştır.”

İddia edilenlere göre iPhone 16 serisinde de istiflenmiş pil teknolojisi kullanılacak. Söz konusu bu teknoloji elektrikli araçlarda bulunuyor. Normal pile göre şöyle bir fark var, klasik pillerde bileşenler sarmal yapıyla bir araya gelir. Ancak bu sarmal yapıda belirli boşluklar oluşuyor. İstiflenmiş pillerde bileşenler üst üste yığılmış gibi bir araya getiriliyor, boşluklar da olmuyor. Sonuç olarak pilin yapısı aynı kalsa da, daha fazla kapasite sunuyor. İstiflenmiş pilin enerji verimliliği ve uzun kullanım süresi avantajı var.

İddia: M3 işlemcili MacBook’ların ve iMac’in tanıtım tarihi belli oldu