Apple’ın, iPhone 13 üretimini 10 milyon adede kadar azaltacağı açıklandı, nedeni ise tahmin edebileceğiniz üzere; çip kıtlığı..
Bloomberg News’e göre, şirketin 2021’in sonuna kadar 90 milyon adet yeni iPhone modeli üretmesi bekleniyordu. Raporda, Apple’ın üreticilerine, Broadcom Inc ve Texas Instruments gibi çip tedarikçileri nedeniyle bu sayının düşeceğini açıkladı. Şirketler çip tedarik konusunda sıkıntı yaşarken, bu sıkıntı iPhone 13 modellerine de yansıyacak.
Apple’ın hissesi bu haberler ile beraber mesai sonrası işlemlerde %1,2 düşerken, Texas Instruments ve Broadcom’un ikisi de %1 düştü. Apple resmi olarak yorum yapmadı, Broadcom ve Texas Instruments da bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.
Temmuz ayında Apple çip krizinin gelecekteki etkilerini de hesaba katarak gelir artışının yavaşlatacağını tahmin etmişti. Mac’leri ve iPad’lerde yaşanmaya başlanan bu kriz şimdi telefonları da vurmuş durumda.
Çip krizi, otomobillerden elektroniğe tüm sektörler üzerinde büyük bir baskı yaratmış durumda ve birçok otomobil üreticisinin de üretimi geçici olarak askıya almasına yol açtı.
İlk etapta Apple devasa satın alma gücü ve çip satıcılarıyla uzun vadeli tedarik anlaşmaları arz sıkıntısını diğer birçok şirketten daha iyi atlatmıştı. Şimdi tükenmeye başlayan stoklar ile beraber Eylül ayında piyasaya sürülen iPhone 13 modellerinin 5G ağı ile beraber yeterince stok bulunmadığı ve tekrar tedarik edebilme açısından büyük zorluk yaşadığını gösteriyor.
Counterpoint Research bu konuda; her halükarda Apple’ın bazı rakiplerinden daha iyi konumlandığını, ancak yine de etkileneceğini belirterek, küresel akıllı telefon sevkiyatı tahminini daha önceki 1,45 milyar birimden sadece 1,41 milyar birime düşürdüğünü belirtti.
Galaxy Unpacked 2021 Part 2 etkinliği 20 Ekim’de