İnternet kullanıcı sayısı 5 milyara ulaştı

BTK alan adı

İnternet kullanıcı sayısı 5 milyara ulaştı. Bugün artık dünya popülasyonunun yüzde 63’ü internet kullanıyor. Günlük internette geçirilen süre ise yaklaşık 7 saat.

DataReportal, Digital 2022 April Global Statshot başlıklı yeni raporunu yayınladı. We Are Social ve Hootsuite ortaklığında hazırlanan bu rapor, bugün itibarıyla internet kullanıcı sayısının 5 milyarı geçtiğini gösterdi. Bu önemli kilometre taşının geçilmesiyle birlikte dünyada herkesin internete erişimi olması yönündeki hedefin gerçeğe dönüştürülmesine de bir adım daha yaklaşıldı. Çünkü bugün itibarıyla dünya popülasyonunun yüzde 63’ü internet kullanıyor.

İnternet kullanıcı sayısı

İnternet kullanımındaki artışta elbette akıllı telefonların büyük payı bulunuyor. DataReportal’ın raporuna göre bugün 5.32 milyar kişi cep telefonu kullanıyor. Bu 5.32 milyar kişinin yüzde 80’i ise akıllı telefon kullanıyor.

Sosyal medya tarafında geldiğimizde ise, DataReportal tarafından paylaşılan veriler bugün 4.65 milyar kişinin bir sosyal medya ağını kullandığını ortaya çıkarıyor. Bu da 13 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık dörtte üçüne denk geliyor.

DataReportal’ın raporunda dikkat çeken bir diğer detay da günlük internet kullanım süresi. Rapora göre insanlar günde ortalama 6 saat 53 dakikasını internette geçiriyor. Tahmin edeceğiniz üzere gençler yaşlılardan daha uzun süre internette vakit geçiriyor. İnternette en çok vakit geçiren demografik kitle ise genç kadınlar. Araştırmaya göre 16-24 yaşları arasındaki kadınlar günde ortalama 8 saati online geçiriyor.

Raporda bir diğer dikkat çeken detay da internet kullanmayan kitleyle ilgili. 5 milyar kişi internet kullanıyor olsa da hala internet kullanmayan 2.9 milyar kişilik dev bir kitle bulunuyor. Rapora göre bu kitlenin en büyük bölümü Güney Asya’da bulunuyor. Özellikle Hindistan bu konuda başı çekiyor. Sefalet çeken bölgeleriyle meşhur olan Hindistan’da 744 milyon kişinin internete erişimi bulunmuyor. Pakistan’da bu rakam 145 milyon. Bangladeş’te ise 114 milyon.

1 milyar internet kullanıcısıyla Çin en çok internet kullanıcısı olan ülke olsa da Çin’de de hala internete erişimi bulunmayan 415 milyon kişi yaşıyor.

İnternet kullanıcı sayısı 5 milyarı geçerken, bu rakamı daha da büyütmek için de çalışmalar sürüyor. SpaceX Starlink gibi girişimler ile ücra köşelere de internetin ulaştırılması ile birlikte önümüzdeki yıllarda internet kullanıcı sayısı daha hızlı bir şekilde artabilir.

Meta çalışanları Mark Zuckerberg’in Metaverse takıntısından şikayetçi