Intel, Almanya’da 19 milyar dolarlık bir çip fabrikası kurmayı planlıyor

Intel, Almanya'da 19 milyar dolarlık bir çip fabrikası kurmayı planlıyor

Intel, önümüzdeki on yıl içinde Avrupa’da 80 milyar Euro’ya (88 milyar $) varan bir yatırımın parçası olarak Almanya’da bir yarı iletken tesisi kurma planlarını duyurdu. İşte detaylar.

Saksonya-Anhalt’ın başkenti olan Magdeburg’daki tesisin ilk harcaması 17 milyar € (19 milyar $) değerinde oldu. Sözde “mega site” aslında iki fabrikadan oluşacak. Intel, Avrupa Komisyonu’ndan tam not aldığı sürece, önümüzdeki yılın ilk yarısında başlaması beklenen inşaatla birlikte planlama hemen başlayacak. Üretim, 2027’de Intel’in “Silikon Kavşağı” olarak adlandırdığı yerde başlayacak.

Intel, Almanya'da 19 milyar dolarlık bir çip fabrikası kurmayı planlıyor

Intel, ikili tesislerin en üst düzey Angstrom dönemi transistör teknolojisini kullanarak çipler üreteceğini söylüyor. Yapım süresi boyunca 7.000 inşaat işi, 3.000 kalıcı pozisyon oluşacak. Ayrıca ortaklar ve tedarikçiler arasında binlerce iş yaratmayı imkanı da ortaya çıkacak.

Başka bir yerde Intel, İrlanda’nın Leixlip kentindeki bir fabrikayı genişletmek için 12 milyar € (13 milyar $) daha yatırım yapacak. Üretim alanını ikiye katlayacak ve oradaki dökümhane hizmetlerini genişletecek. Şirket ayrıca İtalya ile 4,5 milyar €’ya (4,9 milyar $) varan bir maliyetle bir montaj ve paketleme tesisi inşa etmek için görüşmelerde bulunuyor.

Intel, Avrupa araştırma ve geliştirme merkezini Fransa, Plateau de Saclay yakınlarında kurmayı planlıyor. Sonuç olarak, 450’sinin 2024’ün sonunda açılmasıyla birlikte 1.000 iş yaratmayı bekliyor. Intel, Avrupa’daki ana dökümhane tasarım merkezini de Fransa’da kurmayı hedefliyor. Polonya ve İspanya için ilave yatırımlar planlanıyor.

Şirket, planın “küresel yarı iletken tedarik zincirini dengelemek olduğunu” söylüyor. Şubat ayında Avrupa Birliği, gelecekteki çip kıtlığını önlemek ve Asya’da üretilen parçalara olan bağımlılığı azaltmak için 49 milyar dolarlık bir çaba açıkladı. Koronavirüs ile birlikte gelen çip kıtlığı tüm dünyanın problemi olmuş halde.

DRIVE UP :Mercedes-Benz Otomotiv’e staj başvuruları başladı