Huawei MateBook 16S (2023) inceleme

h thtr

#İŞBİRLİĞİ

Huawei MateBook 16S (2023) ile karşınızdayız. Huawei, belli aralıklarla ürün ailelerini güncellemeyi seven bir marka. Bu, her seferinde güncelliği önemseyen ya da ilk kez Huawei ürünü alanlar için “güncel özellikleri” göz önünde bulunduranlar için önemli bir detay.

Daha evvel MateBook 16s ürünleriyle ilgili makale ve videolar hazırlamıştık. Şimdi bahsedeceğimiz MateBook 16s ise, ailenin en güncel üyelerinden. Gücünü Intel’in 13. nesil Core i9 işlemcisinden alan laptop, ince tasarımı ve dokunmatik ekranı sayesinde pek çok farklı noktada yüksek performansla çalışabilmenize imkân sunuyor. Pandemi sonrası tüm dünyada yaygınlaşan “hibrit çalışma akımı”, MateBook 16s gibi cihazların da yardımıyla daha keyifli hale geliyor.

Huawei MateBook 16S (2023) inceleme

Huawei MateBook 16s, ilk bakışta ince hatları ve şık tasarım detaylarıyla dikkat çekiyor.

Aslında geçtiğimiz yıl satışa sunulan model ile radikal tasarım farklılıkları olduğunu söyleyemeyiz. Ama öte yandan, mevcut başarılı tasarım detaylarının güncel teknik özelliklerle günümüze taşınabilmesi de önemli. İşte MateBook 16s (2023) cihazı burada konumlandırarak değerlendirebiliriz.

Huawei MateBook 16s, uzay grisi renk ile geliyor. Köşelerden yumuşatılmış hatları ve pürüzsüz bir metal yüzeyi var. Laptop’un alt kısmında, ızgara sistemi ve hemen iç kısımda da, sol ve sağ taraflarda gelişmiş soğutma fanları fark ediliyor.

Yaklaşık 2 kilo ağırlıktaki ürün, rahatlıkla taşınabilir yapıda. Laptop çantanızda ya da sırt çantanızda sabitleyerek taşıyabilirsiniz. En güzel taraflarından biri de, dokunmatik bir ekranı olduğu için çoğu kez bir mouse’a ihtiyaç duymadan “hızlı kullanım” imkânını sunabiliyor olması.

Ürünümüz, güç tuşuna entegre edilmiş parmak izi okuyucu sensöre sahip. Bu özelliği aktifleştirmenizi öneriyoruz, zira dijital dünyanızın güvenliği için bu çok önemli.

Bağlantı noktalarına göz attığımızda…

2 tane USB-A 3.2 1. Nesil,
1 tane USB-C × 1 (veri, şarj ve DisplayPort desteği),
1 tane USB-C × 1(ThunderboltTM 4, veri, şarj ve DisplayPort desteği),
HDMI ve
1 tane de 3.5mm kulaklık ve mikrofon girişi mevcut.

Kablosuz bağlantı teknolojilerine baktığımızda…

Cihazımızda Bluetooth 5.2 ve Wi-Fi AX gibi gelişmiş bağlantı çözümleri var. Kablosuz mouse ve kulaklıklarınızı bağlayabilir, uyumlu internet altyapısı sayesinde de yüksek çözünürlüklü dizileri donmadan izleyebilir ya da yüksek boyutlu dosyaları kısa sürelerde bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Huawei MateBook 16S (2023) inceleme

Bilgisayarımızın 16 inç boyutunda bir ekranı var.

Bir laptop için büyük bir ekran boyutu olduğunu söyleyebiliriz. 178 derecelik görüş açısı sunan bu ekran, IPS teknolojisi üzerine inşa edilmiş ve 2520 × 1680 çözünürlük sunuyor.

%100 sRGB ve maksimum 400nit değerde parlaklık sunabilen ekran, 3:2 görüntüleme yapıyor. Biliyorsunuz, Huawei, pek çok laptopunda bu tip görüntüleme tercih ediyor.

Bu, aynı anda ekranın üst ve alt kısımlarında daha fazla verinin görüntülenebilmesine imkân sunuyor. Standart ekranlarla kıyasladığınızda, ekranın yapısı hemen dikkatinizi çekecektir.

Dokunmatik özelliği bulunan ekran, bu sayede kolay hareket etmenize, bir nevi bilgisayar ve akıllı tablet deneyimini aynı anda yaşayabilmenize imkân sunuyor. Biz gayet memnun kaldık.

Bilgisayarımızın klavyesinde Türkçe karekterleri görmek sevindirici.

Zaten pek çok Huawei bilgisayarında bu detayı görebiliyoruz. Tuşlar genellikle büyük tasarlanmış ve yumuşak basım hissini sunabiliyor. Bunu yaparken de gayet sessiz çalışıyor. Böylece, sessiz bir ofis ortamında çalışırken bile yanınızdakileri rahatsız etmiyorsunuz.

Klavyenin arkadan aydınlatma sistemiyle geldiğini, ışık seviyesini kademeli olarak artırıp azaltabildiğinizi ya da tamamen kapatabildiğinizi de belirtelim.
Tıpkı klavye tuşları gibi touchpad de büyük tasarlanmış ve hassas yüzeyi sayesinde adeta parmaklarınızla paten kayıyormuş hissini elde edebilirsiniz.

Şimdi bir bakalım. Bu, taşınabilirliği yüksek bir laptop. Hibrit çalışma için ideal bir cihaz. Böyle düşündüğümüzde, kamera faktörünün de iyi olması gerekir, değil mi?
Ekranın üst çerçevesinde, orta kısımda, FHD çözünürlüklü bir kameraya yer veriliyor. Bu kamera, yazılımsal desteği de arkasına alarak hem görüntü hem de ses kalitesi olarak tatmin edici detaylar sunabiliyor. İş ve okul amaçlı online toplantılarınızda keyifle kullanabilirsiniz. “Peki sanal arkaplan oluşturabilir miyim?” diye soruyorsanız, buna da cevabımız “Evet” olacaktır.

Huawei MateBook 16S (2023) inceleme

Masaüstündeyken sağ alt kısımdaki barda, “Huawei Kontrol Paneli” ibaresini göreceksiniz. Ona tıkladığınızda, tıpkı bir akıllı telefon ve tablette görmeye alıştığımız bir menü çıkıyor. Burada pek çok seçenek var ve bu seçenekler, kullanım deneyimleriniz için önemli. Örneğin, “Kamera” başlığına tıkladığınızda, karşınıza pek çok farklı arkaplan seçeneğinin çıktığını göreceksiniz. Tabii sadece bu da değil. Güzellik modunu aktifleştirebilir, otomatik ortalama yapabilir ya da karşınızdakilerle daha sıcak bir ilişki kurabilmek için göz teması modunu aktifleştirebilirsiniz. Bu, sohbet esnasında farklı işlerle ilgilenebilmeniz için de ufak bir hile aslında.

Peki ya ses? Üründe 2 tane hoparlör ve 2 tane de mikrofon mevcut. Dediğimiz gibi, toplantılarda yeterli işitsel kaliteyi elde ediyorsunuz. Bir şeyler izleme ve dinleme tarafına geldiğimizde ise, özellikle iç mekân deneyimlerinde gayet temiz ve güçlü sesler alabilirsiniz.

Ürünümüz, 13. nesil Intel Core i9-13900H işlemciden gücünü alıyor.

Güncel ve güçlü bir çözüm olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Buna 16GB RAM ve 1TB NVMe PCIe SSD depolama eşlik ediyor. Grafik kartı çözümü tarafında da Intel Iris Xe’yi görüyoruz. Kısacası bu ürün, ofis uygulamaları, internet gezintileri ve araştırmalarınız için ideal. Öte yandan, bu cihazda Adobe Premier ve Photshop gibi video edit ve görsel düzenleme programlarını da rahatlıkla kullanabildik.

Laptop, genellikle çok sessiz çalışıyor. Uzun süre yük altında olduğunda, bir nebze ısındığını fark edebilirsiniz, ama bu yüksek bir seviye değil. Bu noktada soğutma sisteminin iyi çalıştığını da fark edeceksiniz.

Gelelim pil ve hızlı şarj detaylarına…

Ürünümüz 84 Wh lityum polimer pile sahip. Beraberinde gelen hızlı şarj adaptörüyle kısa sürede şarj edebilirsiniz. Deneyimlerimiz itibarıyla, tek şarj ile yaklaşık 8 saatlik kullanım gerçekleştirebildik. Kısaca bahsetmek gerekirse:

Ekran parlaklık değeri %50
Klavye tuş arka aydınlatması açık
Bluetooth ile mouse bağlı
Wi-Fi açık
Uyku modu kapalı.
Bu profilde, genellikle internette araştırmalar gerçekleştirdik, makaleler hazırladık ve YouTube’dan 1 saat boyunca 720p video izleyebildik.

Huawei MateBook 16S (2023) inceleme

Son sözlere gelirken…

Huawei MateBook 16S 2023, Çinli şirketin kaliteli adımlar atmaya devam ettiğinin bir kanıtı. Intel Evo platformuna mensup olan bu laptop, farklı ortamlarda olsanız dahi yüksek performansla çözümler sunabiliyor. Zaten Evo platformu, hızlı yaşam tarzına sahip kullanıcılara eşlik edebilecek cihazlar için hazırlanan bir platform.

Öte yandan, eğer Huawei tablet ve akıllı telefonunuz varsa, bu cihazla kablosuz olarak iletişim kurabilir ve bir Huawei ekosistemi ortaya çıkarabilirsiniz. Böylece kablosuz dosya transferi, ekran yansıtma ve aramalarınızı cevaplama dahil pek çok kullanım avantajından da yararlanabilirsiniz.

Cihazın dokunmatik ekranı ve işlemcisi, bizim fazlasıyla beğenimizi kazandı. Çünkü hem yüksek performanstan hem de kolay kullanılabilirlikten söz ediyoruz.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Mcdodo hızlı şarj çözümleri Türkiye’de satışa sunuldu! Hızlı şarj adaptörü ve USB kablolar!