30.000 TL’lik telefonu inceledik! Huawei Mate Xs inceleme!

Huawei Mate Xs inceleme

#İŞBİRLİĞİ

Dünyanın en pahalı telefonu olan Huawei Mate Xs inceleme konuğumuz oldu. Bakalım 30.000 TL’lik telefon neler sunuyor?

Katlanabilir ekrana sahip telefonlar, son yıllarda üzerine fazlasıyla kafa yorulan teknolojiler arasında yer alıyor. Bir düşünsenize, telefonunuzun ekranı, kağıt gibi katlanabiliyor. Bu sayede ekranı ister katlıyken, isterseniz de büyük hale getirerek kullanma imkânınız oluyor.
5-10 sene öncesine gitsek, çoğumuzun “Sadece bilim kurgu filmlerinde olur” diyeceği bir teknoloji daha hayatımıza dahil oldu. “Peki bu teknoloji, an itibarıyla hayatımızı ne anlamda kolaylaştırıyor?” diye soracak olursanız, uzun uzun detaylar sunabilmek zor açıkçası. En azından şimdilik.

Huawei Mate Xs inceleme!

Katlanabilir ekranlı telefonlar tarafında Huawei ve Samsung’un ciddi çalışmaları var, hatta yakın zamanda ilk örnekleri de görmüştük. Tabii teknolojinin çok yeni olması sebebiyle bu tip cihazlara “prototip” olarak da bakabiliriz. Nihayetinde kullanıcı deneyimleri ve bu deneyimler sonucunda elde edilecek veriler, katlanabilir ekranlı telefonların daha kullanışlı hâle getirilebilmeleri için çok önemli.

Huawei’nin Mate Xs isimli akıllı telefon modeli, katlanabilir ekranlı telefonlara verilebilecek en güncel örneklerden bir tanesi. 8 inç ekranı, 5G desteği, çoklu kamera sistemi ve Kirin 990 çipsetiyle boy göstermeye hazırlanan ürün, Huawei’nin deyimiyle “Gelecekten geldi” ve yenilikçi teknolojileri deneyimlemekten, farklı tasarım detaylarından hoşlanan teknoloji tutkunlarını hedefliyor.

Mate Xs ‘i 1 haftadır kullandığımızı söylemeliyiz. Ürün, özellikle ev ortamında, yattığınız yerden bir şeyler takip etmek ve izlemek için konforlu çözümler sunuyor. Kare formundaki 8 inç ekran, zaman zaman sanki bir aynayı tutuyormuşsunuz hissi oluşturabilir, ama yeri geliyor bu ekranda aynı anda birden fazla uygulamayla ilgileniyorsunuz ve bu süreçlerde bile yüksek performans unsuru sizi terk etmiyor.

Huawei Mate Xs inceleme! Katnalabilir ekranlı telefon!

3.5mm kulaklık girişi yok, stereo hoparlörler yok, yüz tanıma sistemi de yok…

Ürün, katlanabilir ekranlı bir ürün olduğu için haliyle diğer akıllı telefonlardan çok farklı bir görünüme sahip. Ağırlığı da yaklaşık 300 gram. Pek hafif değil, ama dedik ya katlanabilir ekran sonuçta. Öte yandan, ürünün en ince tarafı 5.4mm kalınlıkta, en kalın tarafı da 11mm değerinde.

Ekran tam açıkken kalınlık ve ağırlık gibi değerler pek dikkat çekmiyor, ama cihazı katlı halde kullanmaya başladığınızda işler değişiyor.

Huawei, muhtemelen hem kalınlık ve ağırlık değerlerini en alt seviyede tutabilmek hem de maliyeti azaltabilmek adına üründe 3.5mm kulaklık girişine ve stereo hoparlör sistemine yer vermemiş. Neyse ki kutudan Type-C bağlantılı kulak içi kulaklık çıkıyor. Kaliteli hoparlörlerin eksikliğini ise, 8 inç ekranda bir şeyler oynar ve izlerken yer yer hissediyorsunuz.

Bir diğer detay da yüz tanıma sistemi. Ürünün tüm kameraları arka tarafta konumlandırıldığı için olsa gerek, yüz tanıma sistemine yer verilmemiş. Bunun yerine, sağ yan tarafta konumlandırılan güç tuşunda parmak izi okuyucu sistem de bulunuyor ve performanslı çalışıyor.

Huawei Mate Xs 8 inç değerde katlanabilir FullView ekranı var

Huawei Mate Xs, 8 inç değerde ekrana sahip bir akıllı telefon. Firmanın belirttiği üzere, “Falcon Kanat Tasarım” diline sahip. Tam ortasında konumlandırılan güçlü menteşe sistemi ve yumuşak OLED ekran teknolojisi sayesinde ekranı neredeyse bir kağıt gibi tek yöne katlayabiliyor, açabiliyorsunuz.

Bu cihazla ilk kez karşılaştığımda, kafamdaki ilk düşünce, “İki tarafı da ekranlı, yani düşmelere karşı cidden korumasız” idi. Lakin kutudan ince çerçeve kıvamında hazırlanan koruyucu kılıf da çıkıyor. Bu ince çerçeveler sayesinde ekran, köşelerden sarılıyor ve olası düşmelerde daha sağlam hale geliyor. Lakin siz yine de dikkat edin.

Ürünün ana ekranı, katlı haldeyken ön kısımdaki ekran, 6.6 inç değerde. Arka kısımda kalan ekran da 6.38 inç. Ekranı tam boyuta getirmek için de arka kısımda yer alan fiziksel mandala basmanız gerekiyor.

Ekranın çözünürlük değerleri;

Tamamen açık haldeyken: 2480 x 2200
Katlıyken ana ekran: 2480 x 1148
Katlıyken ikincil ekran: 2480 x 892

Ekranın görüntüleme kalitesi genel olarak başarılı. Özellikle de iç mekân kullanımlarında. Ekran detaylarına baktığımızda; göz konforu modu, koyu mod ve renk sıcaklığı modu gibi detayları görüyoruz. Ekranın parlaklık düzeyi de gayet başarılı.

Peki telefon katlı durumdayken, arka kısımdaki ekranı ne için kullanabiliriz? Mesela, selfie fotoğraf çekerken arka ekran çok işe yarıyor. Çünkü ürünün Leica ile ortaklaşa hazırlanan toplamda 4’lü kamera sistemi de burada konumlandırılmış.

Cihazın ekranında aşina olduğumuz bir cam teknolojisi kullanılmıyor. Ekranın yumuşaklığı, özellikle kat kısmı, yani katlanabilir bölgesinde fark ediliyor. Hatta bu bölge bazen dokunuşlara hemen cevap veremediği gibi hafif içeriye de göçebiliyor.

Büyük bir ekranda bir şeyler izlemek tabii ki çok hoş, ancak yine özellikle katlanabilir kısmı, bazen farklı ışık açılarında parlama yapabiliyor, kat izi belli oluyor ve ekranın bir bütün olarak “dümdüz” olmadığını fark ediyorsunuz. Ayrıca, özellikle ekranın köşelerinde ve kat kısmında toz birikmeleri gözlenebiliyor.

Huawei Mate Xs inceleme! Katnalabilir ekranlı telefon!

Katlanabilir ekran ve uygulama ölçeklendirme faktörü. Her uygulama ile uyumlu mu?
Diyelim ki ekran katlıyken Facebook’da gezinti yapıyorsunuz ve bir videoya denk geldiniz. Haliyle videoyu büyük ekranda izlemek daha mantıklı olacaktır. İşte uygulama açıkken, ekranı da açıp büyük haline getirirseniz, uygulama da otomatik olarak 8 inç ekran değerine göre hızlıca yeniden ölçekleniyor.

Diyelim ki Facebook’taki video izleme işleminiz sona erdi ve durum güncellemelerini tek elde kaydırarak takip etmek istiyorsunuz. Bunun için de yine uygulama açıkken ekranı katlarsanız, uygulama da ufaltılmış ekrana göre kendini yeniden ölçeklendirecektir.
Bu sistem, pek çok oyun ve uygulamalarda güzel çalışıyor, ancak pek çok oyun ve uygulamada da çalışmadığını, görüntülemenin bozulduğunu söylemeliyiz. Bu durumda da oyun ve uygulamaları yeniden açmanız gerekiyor.

Kirin 990 ve Android 10 işletim sistemiyle geliyor

Huawei Mate Xs, firmanın hazırladığı ve 5G desteği de bulunan amiral gemisi çipseti Kirin 990 ile geliyor. Dolayısıyla yüksek performans beklemek ve buna erişmek çok kolay. Teknik detayların devamında, 8GB RAM ve 512GB dahili depolama var, evet doğru duydunuz. 512GB dahili depolama, yalnızca telefonları değil, pek çok bilgisayarları da geride bırakan bir kapasite. Bunlara ek olarak, Huawei’nin ürettiği hafıza kartını da ek depolama olarak kullanabilirsiniz.

Ürünümüzün akıcı, kullanışlı bir arayüzü var. Android 10 işletim sistemi tercih edilmiş.

Tahmin edeceğiniz üzere Google Play Store ve servisler ye almıyor. Bunların yerine, Huawei’nin uygulama mağazası aracılığıyla pek çok popüler oyun ve uygulamaya erişmeniz mümkün. Ek olarak, MoreApps uygulaması vasıtasıyla da pek çok oyun ve uygulamaya erişebilirsiniz. Zaten Facebook ve WhatsApp gibi uygulamaları, firmaların resmi websiteleri üzerinden de indirip kurabiliyorsunuz.

Tabii isterseniz aynı anda iki uygulamayı da bu büyük ekranda kullanma şansınız var.

Gelelim kamera özelliklerine

Telefonda toplamda 4 tane kamera yer alıyor. Bu ürün için “ön ve arka kamera” tanımlaması yapmamıza gerek yok, zira tüm kameralar tek tarafta yer alıyor ve ihtiyaca göre ön kamera olarak da kullanılabiliyorlar.

40MP ve f1.8 açıklık değeri bulunan geniş açılı kamera, gerçekten gerek video gerekse de fotoğraf performansı olarak göz okşuyor. Üstelik, düşük ışık koşullarında da iyi bir performansı var.

16MP değerde ultra geniş açılı kamera ise, geniş açılı çekimler için ideal. Yalnız, bu kameranın düşük ışık koşullarında performansında fark edilir düşüşler oluyor.

8MP ve optik görüntü sabitleme sistemi olan telefoto kamera ve TOF kamerayı da sisteme eklediğimizde, detaylı portreler, ağır çekim video ve dahası için imkân sahibi oluyoruz.
Telefon, 4K 60FPS video çekimleri gerçekleştirebiliyor, ki dediğimiz gibi bunu ister ön kamera isterseniz de arka kamerayı kullanıyor gibi yapabiliyorsunuz. 4K 60FPS çözünürlüğün aktif olduğu selfie videolar daha önce çekmemişsinizdir muhtemelen. Yoksa çektiniz mi?

4500 mAh pil ile tam gün kullanım deneyimi

Huawei Mate Xs, 4500mAh pille geliyor. Bu pil, tek şarj ile size bir günü rahatlıkla çıkarma imkânı sunuyor. Tabii eğer ekran katlıyken, yani ufak ekranda kullanım sürdürürseniz, pil ömrü daha uzun oluyor. Büyük ekranı açtıkça da pil tüketimi artıyor, tahmin edeceğiniz gibi.
Ürün, maksimum 55w güç desteği bulunan Huawei SuperŞarj teknolojisine destek veren adaptörle 30 dakikada %85’e kadar şarj olabiliyor. Bluetooth 5.0 ve 802.11a/b/g/n/ac (dalga2) gibi kablosuz teknolojileri de bünyesinde barındırdığını belirtelim.

Huawei Mate Xs inceleme! Katnalabilir ekranlı telefon!

Toparlamak gerekirse

Mate Xs, tıpkı Huawei’nin de dediği gibi, gelecekten gelmişe benziyor. Katlanabilir ekran teknolojileri, muhtemelen önümüzdeki yıllarda çok daha gelişmiş seviyelere ulaşacaktır ve Huawei de bunun müjdesini şimdiden veriyor. Tabii firmanın bu cihazı yalnızca “katlanabilir ekranı var” demeyip de çipsetinden kamera tarafına kadar pek çok gelişmiş teknolojiyle donatması hoş.

Eğer bir teknoloji tutkunuysanız ve “yenilikçi” olarak nitelendirilen, diğer cihazlardan çok farklı ürünleri deneyimlemekten hoşlanıyorsanız, işte Mate Xs karşınızda duruyor.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

TCL 10L akıllı telefon inceleme. Büyük ekran ve toplamda 5 kamera!