Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro’da Google servisleri çalışacak!

huawei mate 30 3 1

#İŞBİRLİĞİ

Son dönemin en çok merak edilen sorularından biri sonunda cevap buldu. Huawei CEO’su Richard Yu, Google servislerinin Mate 30 ve Mate 30 Pro’da çalışabileceğine işaret etti. İşte konu hakkındaki tüm detaylar.

2019’da damga vuran olaylardan birisi de ABD hükümeti ve Huawei arasında yaşanan atışmaydı. Bilindiği üzere Trump, Huawei’ye karşı bazı suçlamalar yöneltmiş ve Çinli üretici bu bağlamda kara listeye alınmıştı.

Bu kararın hemen akabinde Google, Huawei’nin Android lisansını iptal etmiş, Qualcomm, ARM, Intel, Broadcom ve Facebook gibi teknoloji sektörünün önde gelen isimleri Çinli üreticiye yaptırım kararı almıştı.

huawei mate 30 7

Neyse ki bu olay çok fazla dallanıp budaklanmadan bitirildi. Trump, alınan yaptırım kararlarından kısa süre sonra Huawei’nin şimdilik (!) kara listede yer almasına gerek olmadığını, incelemenin devam edeceğini bu yüzdende ABD şirketlerinin Huawei ile ticaret yapabilmeleri için Çinli üreticiye geçici lisans verileceğini duyurmuştu. Nitekim bu lisans verildi. Hatta geçtiğimiz günlerde sona eren geçici ticaret lisansı bir süre daha uzatılmıştı.

Fakat Huawei için kabus tam anlamıyla bitmedi. Google’ın kısa süre önce Mate 30 ve Mate 30 Pro’da Google servislerinin yer almayacağını açıklaması, gündeme bomba gibi düştü.

Mate 30’da Google servislerinin yer almaması, Android tabanlı telefonlardaki uygulama marketi olan Google Play’in de yer almayacağı anlamına geliyordu. Peki Huawei bunu nasıl aşacaktı?

huawei mate 30 pro 4

Google servislerinin olmaması herşeyin sonu değil

Ortaya çıkan bu acı gerçek sonrasında Huawei’nin Mate 30 ve Mate 30 Pro için etkinlik düzenleyip düzenlemeyeceği bile sorgulanmaya başlamıştı. Herşeye rağmen Çinli üretici yeni Mate modelleri için görkemli bir etkinlikle karşımıza çıktı.

Etkinlikte Google servislerine pek değinilmedi. Hatta telefonun hangi bölgelerde satışa sunulacağı da açıklanmadı. Fakat Mate 30 ve Mate 30 Pro’nun Euro bazında fiyatlandırılması telefonun er ya da geç Avrupa’da satışa sunulacağı söylentilerine zemin hazırladı.

huawei mate 30 2 2

Elbette henüz bu telefonların Avrupa’ya gelip gelmeyeceği netlik kazanmış değil. Kesin olan tek şey yeni Mate modellerinin Asya’da satışa sunulacağı.

Google servislerini çalıştırmak çok da zor değil

Huawei CEO’su Richard Yu, etkinlikten sonra basına kısa bir ropörtaj verdi. Yu verdiği demeçte Google servislerinin kullanımı hakkında da ipucu verdi.

Mate 30 ve Mate 30 Pro’nun Google servisleri olmadan da gayet kullanışlı bir telefon olduğuna dikkat çeken Yu, telefonun Asya’da gayet başarılı olacağına inandıklarını belirtti. Huawei CEO’su Google servislerini ya da 3. Parti uygulamaları indirmenin tek yolunun da Google Play olmadığına dikkat çekti. Kullanıcıların farklı yöntemlerle, farklı marketler üzerinden diledikleri uygulamaları yükleyebileceklerini söyledi.

huawei mate 30 4

İşin aslı Android tabanlı bir telefonda Google Play olmazsa olmaz değil. Keza basit bir site üzerinden yüklediğiniz .apk dosyasını bile rahatlıkla kurabiliyorsunuz. Hal böyle olunca Google Play de zorunlu bir ihtiyaç olmaktan çıkıyor.

Uzun lafın kısası, Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro’da Google servisleri ön yüklü olarak gelmeyecek. Fakat bu uygulamaları farklı marketlerden telefonunuza kurmanıza bir engel bulunmuyor. Ayrıca 3. parti uygulamaları da indirebileceğiniz tonla market ve forum mevcut. Tek risk ise indirdiğiniz .apk dosyaların virüslü olması. Eğer bu sorunu da bir şekilde aşabilirseniz, Google servislerinin eksikliğini hiç hissetmezsiniz.

Mate 30 ve Mate 30 Pro Türkiye’de başarılı olabilir mi?