Huawei FreeBuds 5 gerçek kablosuz kulaklık incelemesi

341360409 1435518467277330 50984621727014111 n

#İŞBİRLİĞİ

Huawei FreeBuds 5, daha evvel eşine rastlanılmamış tasarım hatlarıyla geliyor. Bu kez daha fazla kavis, daha yumuşak hatlar ve uzun süreli deneyimlerde hem iyi ses alabilmek hem de bulunduğunuz ortama da kulak verebilmek için hazırlanmış bir yapıyla karşı karşıyayız. Basit tabirle, kulaklıkların “birer su damlasını” andırdığını söylemek mümkün.

Bundan birkaç sene öncesinde, gerçek kablosuz kulaklıkların büyük kısmında “uzun saplar” tercih ediliyordu ve bu, aslına bakarsanız hoş bir görüntü oluşturmuyordu. Kullanılabilirlik tarafında da uzun sapların işlevsel olduğunu söylemek güç. Gelişen teknolojiyle birlikte daha kısa ve kullanışlı kulaklık sapları görüyoruz. “Peki biraz daha farklı bir tasarım olsa nasıl olurdu?” diyenlerden misiniz? İşte burada da devreye Huawei FreeBuds 5 giriyor!

Huawei FreeBuds 5 gerçek kablosuz kulaklık incelemesi

Ürün, yarı açık yapıda diyebiliriz. Yani kulağınıza götürdüğünüzde, hem kaliteli işitsel detaylar alıyorsunuz hem de çevredeki işitsel detaylardan da tamamen kopmamış oluyorsunuz. Kaldırımda yürüdüğünüzü ve bir yandan da hafif tonda müzikler dinlediğinizi düşünün. Eğer İstanbul gibi bir şehirde yaşıyorsanız, nüfus yoğunluğunu da biliyorsunuzdur. İşte bu kulaklık, bir yandan eğlenirken bir yandan da etrafınızda nelerin olup bittiğini takip edebilmenize yardımcı olabilir.

Taşıma ve şarj kutusuna baktığımızda ise, dereden çıkarılmış kavisli ve avuçta tutulduğunda güzel bir his sunan taşı andırıyor. Yaklaşık 45 gram ağırlıktaki kutu, led bildirim ışığına ve Type-C bağlantı noktasına sahip. Teknik yapı olarak diğer Huawei kulaklıklarla aynı ve kullanımı kolay bir sistemi var. Tasarım detayları ise, onu pek çok rakibinden rahatlıkla ayırabiliyor.

Ayrıca bu kavisli yapı, onu hiçbir pürüzle karşılaşmadan ufak cebinizde dahi taşımanıza imkân sunuyor.

Huawei FreeBuds 5 gerçek kablosuz kulaklık incelemesi

Dokunmatik saplar, hızlı kullanım için önemli

İki kulaklıkta da dokunmatik paneller yer alıyor. Bu sayede gelen aramaları cevaplayabilir, şarkı durdurabilir ya da bir sonraki şarkıya geçiş yapabilirsiniz. Sesli asistana mı bağlanmak istiyorsunuz? Bu da mümkün! Uygulamaya giderek tercihlerinizde özelleştirmeler de yapabilirsiniz.

Silikon başlıklı mı, yoksa başlıksız mı?

Bu ürün, herhangi bir başlığa sahip değil. Her bir kulaklık yaklaşık 5.4 gram ağırlıkta ve kulakta rahatsızlık uyandırmadan saatlerce kullanılabiliyor.

Ürünü ilk deneyimlediğimde aklımdaki ilk soru, “Acaba kulağımda silikon başlıklı FreeBuds Pro kulaklığım kadar sağlam tutuş hissi sağlayabilir mi?” idi.
Sabit kullanım senaryoları için başarılı bir üründen söz edebiliriz. Eğer hareket halindeyken kullanıyorsanız, zaman zaman kulaklıkları kulaklarınıza oturtmanız gerekebiliyor. Çünkü hareket yoğunluğunuza göre gevşemeler olabiliyor. Tabii bu, kulak yapınıza göre de değişiklik göstecek bir durum.

“Peki hiç kulağından düşürdün mü?” derseniz, öyle bir durumla karşılaşmadım.

Kulaklıkların IP54 – su sıçramalarına ve terlemelere karşı dayanıklı olduğunu söylemeliyim. Zaten ürünü hafif yağmur altında saatlerce deneyimlediğim de oldu.

Huawei FreeBuds 5 gerçek kablosuz kulaklık incelemesi

Huawei FreeBuds 5’te hem Android hem de iOS desteği mevcut

Huawei FreeBuds 5, Bluetooth 5.2 bağlantı teknolojisine sahip. Bir Android ya da iOS cihazla eşleştirmek oldukça kolay…

Ürünü kutudan çıkardığınızda, zaten eşleştirme modu aktif bir şekilde geliyor. Akıllı cihazınızdaki Bluetooth modunu aktifleştirmeniz ve sadece birkaç saniye beklemeniz yeterli olacaktır. Listede “FreeBuds 5” ibaresini göreceksiniz ve tek dokunuşla eşleştirmeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer daha sonra farklı bir cihazla eşleştirme yapmak isterseniz, eşleştirme modunu açmanız gerekiyor. Bunun için de cihazın sağ yan tarafındaki fiziksel tuşa birkaç saniye basılı tutmanız yeterli. Bildirim ışığının yanıp söndüğünü gördüğünüzde, cihazınız eşleştirilebilir konuma geliyor. Evet, hepsi bu kadar. Bir uygulamaya gereksinim duymadan hızlı kullanım mümkün. Tabii detaylı özellikler için AI Life uygulamasını kurmak önemli!

Yüksek çözünürlüklü ses sertifikası ve oyunlar için düşük gecikmeli bağlantı özelliği bulunan ürün, sürücü tarafında da 11mm dual manyetik dinamik sürücülerle geliyor.

“Peki ya mikrofonlar?” diye soruyorsanız, orada da kulaklık başına 3 mikrofonun kullanıldığını, aynı zamanda yapay zekâ katkısıyla en iyi deneyimin sunulması için çaba sarf edildiğini söyleyebiliriz.

Ve evet, ürünümüzün ANC, yani aktif gürültü engelleme özelliği de var. Böylece gürültülü ortamlarda ses seviyesini önemli ölçüde düşürerek kulaklığınızdan gelen işitsel detaylara odaklanabilirsiniz. Deneyimlerimizden birazdan söz edeceğiz…

Huawei FreeBuds 5 gerçek kablosuz kulaklık incelemesi

Huawei’nin AI Life uygulamasını yüklemeyi ihmal etmeyin!

Bu uygulama, kulaklığınızı en iyi performansla deneyimleyebilmeniz için önemli. Hem uygulamanın hem de kulaklığınızın yazılım sürümünün güncel olmasına özen göstermelisiniz.

Uygulamayı açtığınızda, örneğin isterseniz dokunmatik hareketleri düzenleyebilirsiniz. İki kez dokunarak şarkı değiştirmek yerine şarkı durdurmayı tercih edebilirsiniz mesela.

Yine bu uygulamada, gürültü engelleme başlığı altında dinamik, sıcak ve genel olmak üzere 3 farklı seçenek arasında geçiş yapabilirsiniz. Ben, çevre detaylarına göre otomatik seçimler yapılabilmesi için dinamik modu tercih ettim.

Tabii ses kalitesi tarafında da düzenlemeler yapabilir, ekolayzır özelleştirmeleri gerçekleştirerek müzik zevkinize en uygun kurulumu ortaya çıkarabilirsiniz. Şahsen ben, bass’ları önceliklendirmeyi ve müziğin derinliğine erişebilmeyi tercih eden biriyim.

Müzik dinlerken ses kalitesi nasıl?

Kulaklıkların açık yapıda olması, açıkçası beni biraz endişelendirmişti. Sonuçta çoğu kez bir şeyler dinlerken bir yandan da çevredeki detayları işitebiliyorsunuz. Yine de endişelerin yersiz olduğunu söyleyebilirim. Nihayetinde bu kullanım amacına yönelik hazırlanmış bir ürün diyebiliriz ve ses kalitesi tatmin edici.

Kulaklıklar, özellikle iç mekân deneyimlerinde iddialı. Sadece ses seviyesi ve sunulan berrak detaylar değil, aynı zamanda bass detaylarıyla da çoğu kullanıcıyı tatmin edebileceğini düşünüyorum.

Dış mekân deneyimlerinde ise, çoğu kez dış sesler sizi rahatsız etmeyecektir. Örneğin bu ürünü hem metroda hem de metrobüste kullandım. Özellikle metrodayken, araç hızlandığında sesleri duyabiliyordum, ama bunlar rahatsızlık uyandıran boyutta değildi. Hem müzik dinlerken aynı anda durak anonsu takip edebilmek güzel.

Bir de, yürüyüş esnasında, rüzgârlı anlarda birkaç kez kısa süreli kopmalar yaşadığımı da söylemeliyim.

Huawei FreeBuds 5 gerçek kablosuz kulaklık incelemesi

Telefon görüşmeleri gerçekleştirirken ses kalitesi nasıl?

Telefon görüşmelerini genellikle dış mekânlarda, trafiğin yoğun olduğu noktalarda gerçekleştirdim. Çünkü iç mekânda gerçekten yeterli performansa sahip. Dış sesler önemli ölçüde geri planda kalıyor ve iki taraf da konuştuklarını rahatlıkla anlayabiliyor. Bağlantıda kopma ve ses düzeyinde önemli ölçüde azalma gibi can sıkan detaylarla karşılaşmadım.

Hızlı şarj, artık hemen her noktada çok önemli bir detay!

Her kulaklıkta 42mAh pil bulunuyor. Taşıma ve şarj kutusunda ise, 505mAh pil var.

Ürün, kutuda beraberinde gelen Type-C kablo aracılığıyla hızlıca şarj edilebiliyor. Böylelikle evden ya da ofisten aceleyle çıkmanız gereken durumlarda, sadece birkaç dakikalık şarj ile saatlerce müzik dinleme imkânına sahip olabiliyorsunuz. Mesela sadece 5 dakikalık şarj ile yaklaşık 2 saatlik ek deneyim elde edebilirsiniz.

Huawei FreeBuds 5 kulaklıklar, sadece 20 dakikada tamamen şarj olabiliyor. Kutuyu şarj etmek için de 40 dakikalık sürece ihtiyacınız var.

Kulaklıklar, ANC kapalıyken tek şarj ile 5 saate kadar, ANC açıkken de 3.5 saate kadar deneyim sunabiliyor. Taşıma ve şarj kutusundaki şarj imkânını da işin içine kattığınızda, ANC kapalıyken toplamda 30 saatlik deneyimden söz edebilmek mümkün.

İsterseniz şu sorulara da cevap verelim:

“Ürün, takıp çıkarmayı otomatik algılayabiliyor mu?”

“Ürün, dual bağlantı desteği sunuyor mu? Bağlı cihazlar arasında hızlı geçişler yapılabiliyor mu?”

İkisine de cevabımız, “Evet.”

Son sözlere gelecek olursak…

Huawei FreeBuds 5, her şeyden önce “farklı tasarım detaylarıyla” ön plana çıkan ve kolay kullanılabilirlik amacı taşıyan bir ürün. Bunlara ek olarak, iyi ses kalitesi sunabiliyor ve yazılımsal desteği sayesinde işitsel ihtiyaçlarınıza daha iyi cevaplar verebiliyor. Ufak yapıda olması, taşınabilirlik hanesine önemli bir artı. Hızlı şarj ve ANC gibi detayları da onun üst seviye bir ürün olduğunun diğer kanıtları.

Ürün hakkında daha fazla bilgiye erişmek için Huawei Türkiye’nin resmi sayfasına göz atabilirsiniz.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Redmi Note 12 inceleme: Bu telefon Türkiye’de üretildi!