Huawei, 9010 adında 3nm Kirin yonga setine sahip olacak

Huawei, 9010 adında 3nm Kirin yonga setine sahip olacak

Yonga setleri, Huawei markasından bahsediyorsak hep tartışma sebebi olmuştur. Bunun nedeni, ABD’nin, Amerikan yapımı teknolojiyi kullanan üreticilerin, çipleri Çinli firmaya göndermesini yasaklamasıdır. Apple ve Huawei, 5nm geliştirme teknolojisini kullanılarak üretilen çipleri ürünlerine getiren ilk şirketler.

Apple’ın 2019 iPhone 11 serisinde kullanılan A13 Bionic yonga seti, 7nm geliştirme süreci kullanılarak TSMC tarafından üretildi. Transistör yoğunluğu mm kare başına 90 milyon transistörden oluşuyordu. Yani, nm sayısı ne kadar düşükse, bir mm karenin içine sığan transistörlerin sayısı da o kadar yüksek olur. Bu tipik olarak, daha fazla transistörün, daha fazla enerji verimliliği ile birlikte daha yüksek performans sunan bileşenin içinde olduğu anlamına gelir.

Ve bu SoC’lerin her biri 8,5 milyar transistör içeriyor. İPhone 12 serisinde bulunan bu yılki A14 Bionic, 5nm üretim teknolojisini kullanıyor ve mm kare başına 134 milyon transistör veya her bir yongada toplam 11,8 milyar transistör ile doldurulmuş.

ABD’nin yeni ihracat kurallarından çok etkilenen Huawei, yasak yürürlüğe girene kadar TSMC’nin Apple’dan sonra en büyük ikinci müşterisiydi. Bu yıl Huawei, yasak başlamadan önce Kirin 9000‘in bazı teslimatlarını alabildi ve bileşenler şirketin yeni amiral gemisi Mate 40 hattında kullanılıyor.

 Huawei, 9010 adında 3nm Kirin yonga setine sahip olacak

Huawei, Samsung’u geçmeyi planlıyor

Birçok analistin Huawei’nin Kirin serisinin Mate 40 serisi ve Kirin 9000‘den sonra olmayacağına inanmasına rağmen, bazı “teoriler” gelecek yılki P50 serisinin de olacağını belirtiyor. Yeni nesil Kirin çipinin 3nm Kirin 9010 olacağı söyleniyor.

Bazı analistler, ABD Başkanı seçilen Joe Biden’ın Huawei’yi Donald Trump’ın yaptığı kadar sert bir şekilde cezalandırmaya devam edemeyeceğine inanmasına rağmen, bunun nasıl başarılacağı açıklanmıyor.

Geçen yıl, Trump yönetimi, Huawei’nin kendi tasarladığı (TSMC tarafından üretilen) çipleri engellemişti. Bu hareket aynı zamanda Google’ın Çinli üreticiyle iş yapmasını engelledi ve bu da uluslararası modellerin satışlarını azalttı.

2016’da Huawei’nin tüketici ürünleri şefi Richard Yu iddialı bir hedef belirledi. Yönetici, 2021’de Huawei’nin dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi haline geleceğini söyledi. Bu yılın başlarında, Huawei aslında ilk çeyrekte kısa süreliğine birinci sırayı aldı.

Ancak ABD, firma için hayatı zorlaştırmaya devam ederken, Huawei, 15 milyar dolarlık  Honor markasını satmak zorunda kaldı. Bakalım gelecek bizlere nasıl bir sonuç sunacak? Bekleyip göreceğiz.

Xiaomi Redmi 9T, Ocak’ta geliyor!