Huawei tüm yaptırımlara rağmen dimdik ayakta durmaya devam ediyor. Şimdi de Huawei 20 nm çip fabrikası kurmayı planlıyor.
ABD’nin Huawei’ye yönelik yasağına rağmen, şirket ilerlemeye devam ediyor. Şu ana kadar yasağın etkisi çok hissedilmedi. Çünkü Huawei’nin yeni çözümleri firmayı sırtlamayı başardı. Ancak görünen o ki, Huawei’ye yönelik bu yasağın en kötü yaptırımlarını henüz görmüyoruz. Şirkete göre Kirin 9000 SoC, son amiral gemisi çipi olacak.
Huawei 20 nm fabrika kuracak
Çinli üreticinin giriş seviyesi ve belki de orta seviye çipler için alternatifleri var. Ancak amiral gemisi çipleri için alternatifi bulunmuyor. Financial Times’a göre Huawei, Şangay’da Amerikan teknolojisini kullanmayan bir çip fabrikası kurmayı planlıyor. İçeriden edinilen bilgilere göre, üretim tesisinin düşük kaliteli 45nm SoC üretmeye başlaması bekleniyor. 2010 yılında tanıtılan iPhone 4 üzerindeki A4 yongası da 45nm işlemini kullanıyordu.
Haberlere göre, Huawei’nin hedefi 2021’in sonunda “Nesnelerin İnterneti” ekipmanı için 28 nanometre çip ve 2022’nin sonunda 5G telekom ekipmanı için 20 nanometre çip üretecek. Tesis, Şangay Belediye Hükümeti tarafından desteklenen Shanghai Integrated Circuit Research and Development Center Co., Ltd. (ICRD) tarafından işletilecek.
Eylül ortasından bu yana TSMC, son teknoloji 5 nanometre Kirin 9000 yonga setini Huawei’ye gönderemiyor. Raporlara göre, 15 milyon Kirin 9000 çip siparişi ile şirket yalnızca 8,8 milyon adet alabiliyor.
Huawei, ABD ihracat kurallarını atlatmaya çalıştı. Ancak Çin’in en büyük dökümhanesi olan Semiconductor Manufacturing International Co., Ltd. (SMIC) şu anda 14 nanometrede yonga üretmek için kullanılabilen en gelişmiş işlem düğümüne sahip.
Huawei Mate 30E Pro Mate 40’tan daha pahalı
Yeni 5 nanometre işlemi 171,3 milyon transistörü bir milimetrekarelik bir alana sığdırıyor. Buna karşılık, 14 nanometre işlem düğümünü kullanan bir çipte milimetre kare başına düşen transistör sayısı 43 milyon olarak belirlenmiş durumda.
Huawei’nin SoC üretimi konusundaki politikası bakalım başarı olabilcek mi? 2021 yılında üst segment yerine IoT’ye odaklanması beklenen Huawei, umarız bu haksız yaptırımlardan bir an önce kurtulur.