HTC’den Rekor Gerileme!

htccc

Akıllı telefon dünyasının en önemli oyuncularından HTC, kolay kolay başa çıkamayacağı bir düşüş yaşadı. Tayvanlı üretici için, çok az şey yolunda gidiyor.

HTC için hemen hemen hiçbir şey yolunda gitmiyor desek yeridir. Öncelikle yeni amiral gemisi HTC 10’nun durumuna değinelim. Şirket; 2016 yılının ilk çeyreğinde, sadece 148 milyon dolar gelir elde ettiren satış gerçekleştirdi. Vergiler ve diğer giderler çıkarıldığında, şirketin elde ettiği karın 50 milyon dolar gibi sönük bir rakam olduğunu söylemek mümkün. Buna ek olarak, Çin pazarında, Mayıs ortasında resmen satışa sunulacak akıllı cihaz, yalnızca ve yalnızca 241 adet ön sipariş aldı. Bu da Çin gibi devasa bir pazar için son derece komik bir rakam. Birkaç gün içinde Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa’da da satışa sunulacak akıllı bomba, ön siparişler baz alındığında pek de parlak bir dönem geçirmiyor.

HTC

Şirketin diğer büyük (belki de en büyük) sorunu ise faaliyet zarar rakamları. HTC, 2015 yılında, 3.825 milyar dolar zarar etti. Bu da göz korkutan bir değer.

Felaketler geldiğinde peşi sıra gelirmiş zira teknoloji devinin 2016 yılı ilk çeyrek satışları, 2015 ile kıyasladığında yüzde 65 seviyesinde geriledi.

Peki Uzak Doğulu dev, bu krizden nasıl kurtulacak? Baş Finansal Uzman Chialin Chang’a göre, şirket akıllı telefon pazarında amiral gemisi cihazlar üretmeye devam edecek ama Vive gibi sanal gerçeklik kitleri ve şirketin logosunu ses taşıyan ses sistemlerinin önceliği, tepeye taşınacak. Akıllı telefon dünyasında çok sayıda model üretimi yerine, az ama öz ve üst sınıf cihazlara ağırlık verilecek.

Umarız bu formüller işe yarar. HTC’nin de, BlackBerry’e benzer bir kaderi paylaşmasını istemiyoruz.