Hoverboard satışları durduruldu!

hoverboard elektrikli kayky

Son dönemlerin en popüler oyuncaklarından elektrikli kaykayların satışı durduruldu. Yeni yıl sezonu yaklaşırken popüler bir alışveriş sitesi bu satışı yasakladı. Yasağın diğer siteleri de etkilemesi bekleniyor.

hoverboard-elektrikli-kayky

Hoverboard olarak tanımlanan elektrikli kaykaylar son aylarda oldukça popüler bir ürün haline geldi. İçerisinde yer alan dahili jiroskoplar sayesinde kullanıcının eğim verdiği tarafa doğru hareket eden bu kaykaylar büyük şehirlerde ulaşımın yeni alternatifi olarak düşünülüyordu. Ancak durum pek beklenildiği gibi olmadı.

Geçtiğimiz hafta ABD ve İngiltere’de yaşanan şikayetleri, yanmaları ve patlamaların etkileri düşünüldüğünde aslında bu cihazların ne kadar tehlikeli olduğunu anlayabilirsiniz. Çin menşeili firmalar tarafından Avrupa ve ABD’ye pazarlanan ürünlerin içerisinde ucuz lityum piller ve şarj ekipmanları yer alıyor. Dolayısıyla piller bir süre sonra yanmaya başlayabiliyor. Henüz hangi marka ve modelin daha tehlikeli olduğuna ilişkin resmi bir rapor yok ancak İngiltere’de bazı alışveriş siteleri bu kaykayları yasakladı. Gerekçe olarak ise güvenlik gösterildi.

Tabii ki tüm elektrikli kaykaylar aynı ölçüde tehlikeli değil. Özellikle markasız ürünlerde risk daha büyük. Bunun sebebi yeteri kadar denetlemenin olmaması. Lityum piller kapasiteleri büyüdükçe daha fazla risk teşkil ediyor. Asıl sorun ise araçların şarj olurken yanmaya başlamaları. Yani kullanıcıların cihazı yakından göremedikleri bir durumda böyle bir sorunun yaşanması, şarj edilen odanın veya evin yanmasına sebep olabilir. Bu yasaklanma henüz hükümet desteği ile yapılmıyor sadece bazı internet siteleri tarafından uygulanıyor. İlerleyen dönemlerde daha kapsamlı bir yasak veya ciddi denetimler bekleniyor.

Surface Book İşlemci Sıkıntısı Yaşıyor